Molecular Structural Properties of Legume Starches

두류 전분의 분자구조적 특성

  • Kweon, Mee-Ra (Department of Food and Nutrition, Seoul National University) ;
  • Ahn, Seung-Yo (Department of Food and Nutrition, Seoul National University)
  • 권미라 (서울대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 안승요 (서울대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1993.06.01

Abstract

Molecular structural properties of legume starches were investigated. In intrinsic viscosity and degree of Polymerization of amylose and amylopectins, cow pea and mung bean were high, but kidney bean was low. Low molecular weight fractions for kidney bean starch were much eluted by gel chromatography. In the elution profiles of their amylose by Sepharose 2B-CL, molecular weight of kidney bean amylose was smaller than that of other amylose Molecular weights of cow pea and mung bean amyloses were large, but that of kidney bean amylose was small and red bean amylose was medium. The elution profiles by Sephadex G-50 after debranching amylopectins with pullulanase showed similar patterns.

아밀로오스와 아밀로펙틴의 고유점도와 중합도는 강남콩이 다른 시료에 비해 작았다. 겔 크로마토그래피에 의한 분자량 분포의 연구에서는 전분의 경우 강남콩이 대체로 작은 분자들이 많음을 보여주었다. 아밀로오스의 분자량 분포는 특히 강남콩 아밀로오스가 분자량이 작은 것으로 나타났으며 동부와 녹두는 강남콩이나 팥보다 컸고, 팥은 중간이었다. 아울러 아밀로펙틴의 경우 pullulanase로 분해시켰을 때 잘라지는 가지 부분들이 강남콩은 약간 짧았고 동부나 녹두는 강남콩보다는 길었으며 서로 비슷했다. 또한 동부나 녹두는 긴 사슬(DP 40 부근)에 비해 짧은 사슬(DP 15 부근)의 비율이 더 크게 나타났다.

Keywords