Rapid Gas Chromatographic Screening of Vegetable Oils for Free Fatty Acids

기체크로마토그래피법에 의한 식물성 유지내 유리 지방산의 신속한 스크리닝

  • Published : 1993.08.01

Abstract

A rapid gas chromatographic profiling method for the simultaneous analysis of free fatty and other acids was applied to vegetable oils. Oil samples were dissolved in dichloromethane and the free acids were extracted with saturated $NaHCO_3$ solution. The aqueous extract was acidified and then loaded onto the Chromosorb P column for the extraction. The acids were eluted with diethyl ether selectively from Chromosorb P column and were treated with triethylamine to prevent the losses of volatile acids. Several long chain fatty acids were detected from soybean oil, rice-bran oil, sesame oil and perilla oil. Various organic acids including odd number fatty acids were detected in crude oil, especially sesame oil. Arachidic acid from perilla oil and vanillic acid from sesame oil, which were not reported before were detected. The content ratio of free linoleic acid to oleic acid was $1.02{\sim}1.18$, which was similar to the reported data. When the GC profile of organic acids were simplified to their corresponding retention index spectra of bar graphical forms, they presented characteristic pattern of each vegetable oil that can be quickly recognized.

식물성 유지에 존재하는 유리지방산과 유기산들을 고상추출법으로 분리 농축하여 안정하고 휘발성이 큰 TBDMS 유도체로 전환한 후 GC와 GC-MS로 분석하였다. 고상 추출하기 전 유지를 dichloromethane에 용해시키고 $NaHCO_3$, 포화수용액으로 추출하는 방법이 지방만 회수에 매우 효과적이었으며 TBDMS 유도체화하기 전 유기산들을 triethylammonium염으로 만들어 줌으로써 미량의 휘발성 유기산의 손실을 막을 수 있었다. 대두유, 미강유. 참기름, 들기름 등을 분석한 결과 탄소수가 많은 유리지방산들이 주로 동정되었으며 정제하지 않은 참기름에서는 탄소수가 홀수인 지방산들을 포함한 다양한 유기산들이 확인되었다. 아직 보고된 바 없는 아라키드산과 vanillic acid를 각각 들기름과 참기름에서 발견하였으며 참기름에 존재하는 유리상태의 올레산에 대한 리놀레산의 양적비율은 $1.02{\sim}1.18$로 문헌에 보고된 전체지방산 중의 함량비율인 1.19와 상당히 유사했다. 유리상태로서의 올레산과 리놀레산의 함량비는 참기름의 adulteration 여부를 판정하는 지표로 이용될 수 있을 것으로 예상된다. 유지의 유기산 조성을 단순화된 막대그래프 형태의 RI spectra로 표현한 결과 각 유지의 패턴분별이 매우 용이했다.

Keywords