Thermostability of Polygalacturonase from Chinese Cabbage

배추 Polygalacturonase의 열안정성

  • Cheong, Tae-Kyou (Department of Food Science & Technology Seoul National University) ;
  • Moon, Tae-Wha (Department of Food Science & Technology Seoul National University) ;
  • Park, Kwan-Hwa (Department of Research Center for New Bio-Materials in Agriculture Seoul National University)
  • 정태규 (서울대학교 농업생명과학대학 식품공학과) ;
  • 문태화 (서울대학교 농업생명과학대학 식품공학과) ;
  • 박관화 (서울대학교 농업생물신소재연구센터)
  • Published : 1993.10.01

Abstract

Polygalacturonase(PG) was extracted from Chinese cabbage and partially purified by ammonium sulfate fractionation and ion-exchange chromatography. Three fractions, D-PG, C-1 PG, and C-2 PG, were separated by CM-Sephadex C-25 column chromatography and FPLC Mono Q HR 5/5 or Mono S HR 5/5 column and their physicochemical characteristics were investigated. All three fractions had optimum pH and temperature of 4.5 and $65^{\circ}C$, and were stable in the range of pH $4.5{\sim}8.0$. These fractions were inhibited by 0.8mM $CaCl_2$ or 0.6M NaCl. In the thermal inactivation of PC isozymes at $65{\sim}80^{\circ}C$, z-values were $8.4{\sim}9.3^{\circ}C$ and D-values at $80^{\circ}C$ were In the range of $120{\sim}126s$. Thermodynamic constants were calculated from thermal inactivation data of the isozymes and were applicable to estimation of thermal process time of retort pouched Kimchi.

김치 조직의 연화에 관여하는 효소인 polygalacturonase(PG)를 배추에서 추출하여 황산암모늄 분획, 이온교환크로마토그래피 및 FPLC를 이용하여 D-PG, C-1, C-2 PG 세 분획으로 분리 정제하여 특성을 조사하였다. 분리된 세 분획의 활성 최적 온도는 $65^{\circ}C$, 최적 pH가 5.2였으며 pH$4.5{\sim}8.0$ 범위에서 안정하였다. NaCl에 의한 영향은 0.3M NaCl에서 최대의 활성을 보였으나 0.6M 이상에서는 저해를 받았으며 $CaCl_2$의 경우 $0{\sim}0.5mM$ 농도에서는 활성이 크게 영향을 받지 않았으나 0.8mM에서는 저해를 받았다. 열불활성화 특성은 isozyme간에 큰 차이가 없었으며 1차 반응을 따랐다. 이 효소 isozyme의 z값은 $8.4{\sim}9.3^{\circ}C,\;80^{\circ}C$에세 D값은 $102{\sim}126$초였다. 이 호소의 불활성화 값을 이용하여 retort pouch 김치 살균공정에 적용하고 역가의 잔존 가능성에 대하여 고찰하였다.

Keywords