Studies on the Compositions of Odd number Fatty acid of Vegetability lipids

식물성 유지의 홀수 지방산에 대하여(호도, 복숭아씨, 살구씨를 중심으로)

  • 차월석 (조선대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 유의경김연순 (세종대학교 자연과학대학 화학과 조선대학교 사범대학 가정교육과)
  • Published : 1993.03.01

Abstract

The contents of odd number fatty acid in walnut, peach seed and apricot seed were analyzed by HPLC. The results were as follows; the contents of crude oil in walnut, peach seed and apricot seed were 61.7%, 48.21%, and 52.34%, respectively. The contents of neutral lipid in walnut peach seed, and apricot seed were contained 62.32%, 91.50%, and 88.00%, respectively. The contents of glycolipid in walnut peach seed and apricot seed were contained 34.14%, 3.25%, and 4.78%, respectively. The contents of phospholipid in walnut peach seed and apricot seed were contained 3.54%, 5.25%, and 7.27%, respectively. The contents of odd number fatty acid and even number fatty acid in neutralipid were walnut 37.07% and 36.72%, peach seed 5.4% and 94.60%, and apricot seed 6.85% and 93.92%, respectively. The contents of odd number fatty acid and even number fatty acid in glycolipid were walnut 5.37% and 46.21%, peach seed 6.97% and 89.42%, and apricot seed 10.50% and 89.42%, respectively. The contents of odd number fatty acid and even number fatty acid in phospholipld were walnut 3.57% and 96.43%, peach speed 6.51% and 93.49%, and apricot seed 15.00% and 84.20%, respectively. The contents of odd number fatty and even number fatty acid in total fatty acid were walnut 14.47% and 85.53%, peach seed 1.17% and 98.83%, and apricot seed 4.3% and 95.97%, respectively.

천연식품인 호도, 복숭아씨, 살구씨의 지방산 함량 과 홀수 지방산의 함량을 규명하기 위하여 HPLC를 사용하여 분리 정량한 결과는 다음과 같다. 1. 각 시료의 조지방 함량은 호도 61.78%. 살구 씨 52.34%. 복숭아씨 48.21 %이고, 중성 지질량은 호도 62.32%, 복숭아씨 91.50%. 살구씨 88.0%이 고, 당지질은 호도 34.14%, 복숭아씨 3.25%. 살구 씨 4.78%이었고, 인지질은 호도 3.54%. 복숭아씨 5.25%. 상구씨 7.27%였다. 2. 중성지질의 지방산에서 호도의 홀수 지방산이 3 37.07%. 짝수 지방산이 36.72%. 복숭아씨의 홀수 지방산이 5.4%, 짝수 지방산이 94.60%. 살구씨의 홀수 지방산이 6.85%. 8 짝수 지방산이 93.92%였교, 당지질에서 호도의 홀수 지방산은 53.7%. 짝수 지 방산은 46.21 %. 복숭아씨의 홀수 지방산은 6.97% . 9 짝수 지방산은 93.03%, 살구씨의 홀수 지방산은 10.5%, 짝수 지방산은 89.42 %였고, 인지a질에서의 경우는 호도의 홀수 지방산이 3.57%, 짝수 지방산 이 96.43%, 복숭아써의 흘수 지방산이 6.51 %, 짝 수 지방산이 93.49%, 살구씨의 홀수 지방산이 15.0 % %, 짝수 지방산이 84.2%로 각각 함유되어 었다. 3. 총 지방산중 홀수 지방산은 호도 14.47%, 복 숭아씨 1.17%, 상구씨 4.03%이고, 짝수 지방산은 호도 85.53 %, 복숭아씨 98.83%, 삼구씨 95.97% 로 각각 함유되어 있음을 알 수 있다. 수 있다.

Keywords