Effects of the Feeding Mixed Oils with Various Level of n-3 and n-6 Polyunsaturated Fatty Acid on the Lipid Components of Liver, Brain, Testis and Kidney in Dietary Hyperlipidemic Rats

n-3 및 n-6계 다불포화 지방산의 함유비율이 다른 유지가 식이성 고지혈증 흰쥐의 간장, 뇌, 고환 및 신장의 지질 성분에 미치는 영향

  • 김한수 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 김성희 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 김군자 (밀양산업대학교 식품과학과) ;
  • 최운정 (서강전문대학 식품영양과) ;
  • 정승용 (경상대학교 식품영양학과)
  • Published : 1993.12.01

Abstract

This study was designed to examine effects of the various levels of sardine and safflower oil mix on lipid contents of serveral tissues in dietary hyperlipidemic rats. Experimental oils were 16% butter(control group), 8% butter +8% olive oil(group 2) 8% butter+8% sardine oil(group 3) 8% butter+6% sardine oil+2% safflower oil(group 4), 8% butter+4% sardine oil+4% safflower oil(group 5),8% butter+2% sardine oil+6% safflower oil(group 6) and 8% butter+8% safflower oil(group 7). The diet administered to the male rats of Sprague-Dawley were fed for 4 weeks. In livers, total cholesterol and triglyceride, phospholipid concentrations were lowest in the group 5 and free cholesterol concentrations were lower in the groups 4 and 5, particularly. Total cholesterol and triglyceride concentrations in brain were significantly lower in the group 5 and phospholipids were lowest in the group 3, while free cholesterol were group 7. In testes, total cholesterol and triglyceride, phospholipid, free cholesterol concentrations were lower in the all experimental groups than the control group, but those of kidney were lower in the groups 3, 7 than in the control group. Feeding mixed oil having equal quantity of sardine oil and safflower oil were effective on the reduction of the lipid contents in the principal tissues. It might be due to the effects of appropriate ratios of P/S, 0.85 and n-6/n3-p, 2.85 in the test lipids.

n-3계 EPA와 DHA의 함유 비율이 높은 정어리유와 n-6계 linoleic acid의 함유 비율이 높은 홍화유의 혼합 급여가 고지질식이 흰주의 주요 장기 및 조직의 지질 개선 작용을 구명하기 위해 Sprague Dawley계 숫 흰쥐에게 버터 식이를 대조군으로 하고 정어리유 및 홍화유의 혼합 비율을 달리한 유지를 급여하여 4주간 실험 사육한 후 주요 장기 및 조직의 지질성분을 분석 검토한 결과, 간장의 총콜레스테롤, 중성지질 및 인지질 농도는 시험유지의 P/S비 0.85, n-6/n-3P비 2.85인 5군(4% 정어리유+4% 홍화유)에서 가장 낮았고 유리 콜레스테롤 농도는 4군(6% 정어리유+2% 홍화유), 5군에서 특히 낮았다. 뇌조직중의 총콜레스테롤 및 중성지질의 농도는 5군에서, 인지질 농도는 3군(8% 홍화유)에서 유의성 있게 낮았다. 고환의 총콜레스테롤, 중성지질, 인지질 및 유리 콜레스테롤 농도는 대조군에 비해 전실험군에서 낮았으며, 신장의 총콜레스테롤, 중성지질, 인지질 및 유리 콜레스테롤 농도는 3군, 7군에서 대조군에 비해 현저히 낮았다. 이상의 결과에서 주요 장기 및 조직의 각종 지질 성분의 농도 등으로 미루어 보아, n-3계 PUFA 함유 비율이 높은 정어리유와 n-6계 PUFA 함유비율이 높은 홍화유를 동량 혼합 급여하였을 때, 주요 장기 및 조직의 지질개선 효과가 더욱 높은 것으로 나타났는데, 이는 시험 유지의 P/S비 0.85, n-6/n-3P 비가 2.85로서 적정한 혼합유지의 비율로 인한 것이라 추정된다.

Keywords

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