당뇨병 환자를 위한 전산화된 영양상담 시스템

A Computerized Nutrition Counseling System for Patients with Diabetes

  • 발행 : 1993.12.01

초록

본 연구는 당뇨병 환자들을 위하여 개발된 영양상담 시스템으로서 식사력 조사, 섭취된 식품의 영양분석 및 식단작성 프로그램으로 구성되었다. 식사력 조사 프로그램에서는 상담자의 식습관, 식품의 기호도 및 식이요법 등에 있어서 답변을 통하여 상담후 바로 식이요법에 도움이 될 수 있는 정보를 얻음으로서 문제점들을 파악하여 올바른 식이요법을 행할 수 있다. 섭취된 식품의 영양분석 프로그램에서는 하루에 섭취한 모든 식품의 섭취상태와 열량 및 영양소를 분석할 뿐만 아니라 당뇨병의 식이요법에 있어서 중요한 성분인 섬유소 및 지방 섭취상태를 분석 평가함으로서 상담자의 식사가 바람직한가를 평가할 수 있다. 또한 식단작성 프로그램에서는 상담자의 체중과 활동에 알맞게 산출된 열량에 따라 식품교환표를 이용하여 작성된 식사별 식품 구성표와 일일 식단표를 제공받을 수 있다. 이와같이 상담자는 자신의 식사력 및 식사에 대한 분석 평가를 통하여 식이요법의 중요성과 그릇된 식습관을 인지할 수 있을 뿐만 아니라 자신의 열량 필요량에 알맞는 식단을 제공받음으로서 올바른 식이요법을 행할 수 있다.

A computerized nutrition counseling system for patients having diabetic symptoms has been developed using a personal computer compatible with IBM PC 386. This system is composed of three programs. The first program is designed to find out a personal dietary history and to give suggestions about his incorrect dietary habit. The second one is analyzing the energy and nutrients of food consumed. The analyzed data present the evaluated personal dietary status. With these data, patient could replan his food including snacks as well as regular meals. The third one is the diet and menu planning program that provides the patient with a suggested meal pattern using food exchange table. Practicing these programs, diabetic patient could help himself very conveniently in organizing his meal plan and in improving his dietary behavior.

키워드

참고문헌

  1. J. Am. Diet. Assoc. v.44 Computing menu nutrients by data processing Brisbane,H.M.
  2. J. Am. Diet, Assoc. v.84 A new approach to the decision of information systems for food service management in health care facilities Mattews,M.E.;Norback,J.P.
  3. J. Am. Diet. Assoc. v.86 no.9 A computer based decision support system aids distribution in planning and control of food service Hicks,Z.R.;Mattews,M.E.;Norback,J.P.
  4. J. Am. Diet. Assoc. v.69 A computer based dietary counseling system Witschi,J.;Porter,D.;Vogel,S.;Buxbaum,R.;Stare,F.J.;Slack,W.
  5. J. Am. Diet. Assoc. v.69 Dietary interviewing by computer;An experimental approach to counseling Slack,W.;Porter,D.;Witschi,J.;Sullivan,M.;Buxbaum,R.;Stare,F.J.
  6. J. Nutr. Educ. v.8 Computerized interview system for the obese Miller,L.G.
  7. J. Am. Diet. Assoc. v.75 Self instructional learning packages as a teaching/learning tool in dietetic education Hutton,C.W.;Davidson,S.H.
  8. J. Am. Diet. Assoc. v.46 Computer applications in clinical nutrition Karkeck,J.
  9. J. Am. Diet. Assoc. v.86 Computerized clinical dietetics management system Weathers,B.J.;Hoover,L.W.;Warriner,W.J.
  10. J. Am. Diet. Assoc. v.87 The computer as an aid in clinical management Margaret,G.F.
  11. J. Am. Diet. Assoc. v.85 Computer implemented nutrition support of phenylketonuria Anderson,K.;Kennedy,B.;Acosta,P.B.
  12. J. Am. Diet. Assoc. v.82 Planning high carbohydrate, high fiber diets with a microcomputer Suitor,C.W.;Suitor,R.F.;Adelman,M.O.
  13. 한국영양학회지 v.23 표준식단 작성을 위한 computer program의 개발 김은미;이정선;우순자
  14. 한국조리과학회지 v.7 국방 표준식단 작성을 위한 전산화 프로그램 개발에 관한 연구 문수재;손경희;양일선;손춘영;김대엽
  15. 국민영양 v.86 영양관리 업무 전산화 고려병원 영양실
  16. 한국영양학회지 v.22 영양관리 지원을 위한 software system 개발 이혜숙;김영헌;조규천;조병규
  17. 국민영양 v.88 영양상담의 전산화 김은미;이정숙
  18. 한국영양학회지 v.22 영양상담을 위한 전산화 프로그램 개발 연구 홍순명
  19. 한국영양학회지 v.19 식사관리와 영양평가를 위한 영양교육 프로그램의 전산화 연구 문수재;이영미
  20. 식품성분표(제4개정판) 농촌영양개선연구원
  21. 식사계획을 위한 식품교환표 대한영양사회
  22. J. Am. Diet. Assoc. v.63 The computer in retrieving dietary history data Sue,N.E.;Annette,G.
  23. 한국영양식량학회지 v.22 식품군별 영양평가를 위한 전산화 연구 한지숙;이숙희
  24. 영양교육자료 v.5 당뇨병의 식사요법 대한영양사회
  25. Food, nutrition and diet theraph Krause,M.V.;Mahan,L.K.
  26. 영양 · 식이요법 이기열