Effect of Extraction Temperature on Some Quality of Sea Tangle Extract

다시마 추출액의 특성에 미치는 추출온도의 영향

  • 이정근 (농심기술개발연구소) ;
  • 최희숙 (세종대학교 식품공학과) ;
  • 윤석근 (동덕여자대학교 식품공학과) ;
  • 김우정 (세종대학교 식품공학과)
  • Published : 1993.12.01

Abstract

Aqueous extraction of sea tangle at the temperature range of 60~10$0^{\circ}C$ was studied for temperature effects on soluble solids and protein yields, amino nitrogen, turbidity and viscosity of extracts. The solids and protein yield were increased as the temperature increased and most of solids and protein were extracted during 1 hour. The supernatant ratio after centrifugation showed significantly low for the extraction at 6$0^{\circ}C$. More temperature effects were found on turbidity and viscosity than yields. A significantly higher total amino nitrogen contents was obtained from higher temperature at initial stage of extraction and then the differences of them became to be narrow as the extraction prolonged further. The low values of 24.1% solids and 13.5% protein yields after 2 hours of extraction at 10$0^{\circ}C$ indicated that most of solids in sea tangle are insouble.

Keywords

References

  1. 한국식품연구문헌 총람(Ⅰ) 한국식품과학회
  2. 日本水産學會誌 v.37 海藥のアミノ酸とべプチド 富尺啓韆
  3. J. Food Sci. v.53 Study of flavor compounds of essential oil extracts from edible Japanese Kelps Tadahiko,K.;Akilkazu,H.;Testsuo,K.;Asakazu,I.;Tomoyuki,T.
  4. 日本水産學會誌 v.33 昆布の品質-Ⅹ, 昆布葉體の エキスアミノ 酸の 分布 大石圭一;高木光造;國崎直道;奧村彩子
  5. 한국식품연구소 연구보고 해조류의 다각적 이용에 관한 연구 김영동;김영명;강통삼
  6. 日本水産學會誌 v.30 no.7 昆布の品質-Ⅷ, エキス全N およびアミノ-Nの 酒精抽出條件 奧村彩子;大石圭一;村田喜一
  7. 한국수산학회지 v.8 고온(가압) 추출법에 의한 한천질의 추출조건과 제품의 품질 이강호
  8. 한국식품과학회지 v.9 알진산의 추출수율및 점성에 미치는 방사선의 영향 양재승;이서래
  9. 한국식품과학회지 v.6 해조 다당류의 추츨에 미치는 방사선 조사의 효과 조한옥;이서래
  10. 한국식품과학회지 v.7 국산원조의 전처리 과정에 따른 한천의 수율 및 품질특성 조한옥;정만재;이서래
  11. 15th, Association of Official Analytical Chemists Official methods of analysis A.O.A.C.
  12. 한국식품과학회지 v.16 미역 알진산의 추출조건과 그 추출잔사의 아미노산 조성 김길환;정종주
  13. 한국수산학회지 v.10 해조 단백질 추출에 관한 연구-1. 수용성 단백질의 추출 류홍수;이강호