Cross-Synergistic Interactions between Trichoderma viride and Penicillium funiculosum Cellulase

Trichoderma viride와 Penicillium funiculosum Cellulase 성분효소 간의 상승작용에 관한 연구

  • Published : 1993.06.01

Abstract

Cross-synergistic interactions were evaluated with purified enzymes from Trichoderma viride and Penicillium funiculosum cellulase. Different synergistic patterns between enzyme components were observed. Exo-exo type synergism was found to be the most effective for degrading Avicel in all cases. Exo-endo type synergism was found to be slightly less effective. Extended hydrolysis of Avicel was carried out using mixtures of purified enzyme components with the crude cellulase from a different source. Addition of $\beta$-glucosidase from P. funiculosum cellulase to T. viride cellulase provided the great enhancement of Avicel hydrolysis. In addition, exoglucanase from T. viride cellulase was found to enhance P. funiculosum cellulase in degradation of Avicel. In conclusion, it was possible to enhance the hydrolysis of Avicel by altering the proportions of enzyme components by supplementing enzyme components from a different source. Different types of synergisms acted together to achieve maximum conversion.

Penicillium funiculosum과 Trichoderma viride cellulase의 정제효소들을 사용하여 cross-synergism을 조사하였다. Exo-exo형 상승작용이 Avicel을 분해하는데 가장 효과적이었으며 exo-endo형은 다소 효과가 떨어졌다. 정제효소성분과 이종의 조효소를 혼합하여 70시간 이상 Avicel을 가수분해하며 생성된 total sugar를 측정한 결과, P. funiculosum cellulase에서 분리정제한 $\beta$-glucosidase 성분효소는 T. viride cellulase와 상승작용을 크게 나타내며 Avicel을 가수분해하였다. 또한, T. viride cellulase에서 분리정제한 exoglucanase 성분효소도 P. funiculosum cellulase의 가수분해능을 크게 향상시켰다. 이와같은 결과로 미루어 볼 때, 이종의 cellulase로 부터 부족한 성분효소를 보충시켜 효소성분비율을 변화시킴으로써 Avicel의 가수분해도를 향상시킬 수 있을 것으로 사료된다. 이 때 최대한 높은 가수분해를 얻기 위하여 여러 형식의 상승작용이 같이 이루어져야할 것이다.

Keywords