EHen of Flavonoid(+)-Catechin as Stabilizer in Rat Fed Fresh and Peroxidized Fish Oil

어유 및 과산화 어유를 섭칠한 횐쥐에 있어서 플라보노이드 (+)-카데킨의 산화안정 효과

  • 권미나 (부산수산대학교 식품영양학과) ;
  • 최재수 (부산수산대학교 식품영양학과) ;
  • 변대석 (부산수산대학교 식품영양학과)
  • Published : 1993.08.01

Abstract

To evaluate the antioxidizing effect of flavonoid on fish oil and peroxidized fish oil, rats were fed with diets containing 5% corn oil (CO), 5% corn oil and 15% fresh fish oil (FO) or peroxidixed fish oil (PFO) for 4weeks. An half of FO and PFO group rats were injected with 10mg flavonoid (+)-catechin (a day per kg body weight) (FO-C and PFO-C). FO and FO-C group rats showed higher increase in body weight as compared to PFO, PFO-C group rats. Whereas, the opposite result was obtained in case of liver weight increase. In addition, catechin apparently reduced liver weight by 12~17%. Phospholipid, cholesterol, triglyceride and lipid peroxide content in serum and cholesterol, lipid peroxide content in liver and adipose tissue of PFO, PFO-C group rats were significantly higher than those of FO, FO-C one. These results suggested that catechin reduced the synthesis of lipid and protected effectively against lipid peroxidation. In fatty acids profile of neutral lipid and phospholipid, the ratio of polyunsaturated fatty acids (PUFA) versus saturated fatty acids (SFA) in PFO, PFO-C were lower than that of FO or FO-C because of ruduced PUFA. Contrary to our expectation, the enzyme activities of superoxide dismutase(SOD), catalase and glutathione peroxidase (GSH-Px) in rat liver of FO and FO-C group were lower than those of PFO and PFO-C group. These results were quite interesting and might be explained in terms of homeostasis. In case of total lipid in liver, $C_{20:5}$, $C_{22:6}$ fatty acids were decreased in rat fed peroxidized fish oil. In conclusion, catechin was considered to be an antioxidative and hepatoprotective drug and hypolipidemic agent.

4주령의 수컷 SD rat 에 각각 옥수수유, 신선한 어유 그리고 과산화어유를 함유한 식이를 섭취시키면서 카테킨을 10mg/kg 체중으로 복강내 투여하여 4주간 사육한 후 체중과 간장 무게의 변화, 혈청, 간장 및 부고환 지방조직에 대한 지질과산화물, 콜레스테롤, 중성지질, 인지질의 정량, 지방산 조성 및 GOT, GPT, SOD, catalase, glutathione peroxidase 등의 효소활성을 검토하였다. 체중증가는 옥수수유 섭취군이 어유 섭취군 (FO)과 과산화어유 섭취군(PFO)에 비해 높은데 비해 간장무게는 그 반대의 결과였으며 카데킨의 투여에 의해 간장무게의 증가를 억제할 수 있었다. 지질과산화물 함량도 FO군에 비해 PFO군이 현저하게 높았는데 카테킨투여로 12~17%의 감소효과를 얻을 수 있었다. 카테킨 투여군(FO-C, PFO-C)은 FO, PFO군에 비해 총콜레스테를 농도의 저하와 HDL-콜레스테롤 농도의 증가를 보임으로써 콜레스테롤 합성 억제 또는 대사의 촉진에도 효과적인 것을 알 수 있었다. 또한 카테킨 투여는 혈청의 중성지질과 인지질의 농도를 효율적으로 저하시킨 것으로 보아 지질 합성에 대한 강한 억제작용을 가진 것으로 나타났다. 또한 카데킨투여군이 비 투여군에 비해 GOT활성이 낮아진 것으로 보아 카데킨투여가 간장의 손상을 억제할 수 있는 것으로 나타났다. 반면 생체내 과산화작용과 관련되는 유리기의 제거반응에 연관되는 생체의 SOD, catalase, GSH-Px 등의 효소는 카데킨투여군이 오히려 낮은 활성을 보였는데 이 점을 homeostasis로 이해해야 할지 추후 계속 확인해 볼 필요가 있는 흥미로운 발견이었다. 혈청과 조직의 지방산 조성은 서로 조금씩 다른 것으로 나타났는데 혈청은 $C_{l8:1}$, $C_{l6:0}$, $C_{l8:2}$, $C_{l8:0}$ 가 주요 지방산이었고 간장은 $C_{l8:0}$, $C_{20:4}$, $C_{l6:0}$, $C_{l8:2}$ (인지질), $C_{l6:0}$, $C_{l8:2}$, $C_{l8:1}$, $C_{22:6}$(중성지질), 지방조직은 인지질과 중성지질 모두 $C_{l6:0}$, $C_{l8:2}$, $C_{l8:1}$, $C_{18:2}$ 등이 주요 지방산으로 조직에 따라 약간씩 다른 경향을 보였다. 그리고 카테킨은 특히 혈청에서 $C_{20:5}$, $C_{22:6}$과 같은 고도불포화지방산의 함량을 유지시키는데 효과적임을 알 수 있었다. 이상의 결과를 미루어 볼 때 과산화된 지질의 섭취는 생체내 대사 이상을 유발할 가능성이 인식되었고 카테킨의 투여는 신선한 어유를 섭취한 경우 뿐만 아니고 이미 과산화된 어유를 섭취한 경우 뿐만 아니고 이미 과산화된 어유를 섭취한 경우에도 생체내에서 과산화 억제작용을 어느 정도 효과적으로 수행하는 것으로 나타나 앞으로 이의 효과적인 활용이 기대된다.다.

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