Study on the Moisture Sorption Characteristics of Seasoned Dried Laver

조미 건조김의 흡습특성에 관한 연구

  • Published : 1993.08.01

Abstract

The moisture sorption characteristics of commercially produced seasoned dried layer (Porphyra yezoensis) was investigated by measuring sorption isotherms. The laver and two kinds of desiccant (silica gel and zeolite based desiccant) were used at temperatures of 30, 40 and 5$0^{\circ}C$ respectively using the method of saturated salt solution. Time to reach the equilibrium moisture content at each temperature and relative humidity varied from 4~6hr for the laver to 20~25hr for the silica gel and 43~46hr for the zeolite. The isotherms of the layer and the desiccants showed the characteristic sigmoidal curve. Monomolecular layer moisture content calculated using the BET equation at each temperature (30, 40, 5$0^{\circ}C$) were 5.26, 4.46 and 3.49% (d.b.) for the laver, 17.32, 15.24 and 12.89% (d.b.) for the silica gel, 16.89, 14.92 and 14.44% (d.b.) for the zeolite, respectively, Both desiccants showed higher values of the monomolecular layer moisture content than the laver. In all cases, the monomolerular layer moisture contents were decreased linearly as the temperature was increased in the experimental ranges. Water vapor transmission rate of the packaged material was also influenced by the temperature, which could be explained by the Arrhenius equation.

상업적으로 생산되는 조미김의 흡습특성을 조사하기 위하여 조미김과 2종의 흡습제 (silica gel, zeolite)의 등온흡습곡선을 30, 40, 5$0^{\circ}C$에서 포화염용액을 사용하여 측정하였다. 실험온도 및 상대습도 범위내에서 평형수분함량에 도달하는데 조미김은 4~6시간, silica gel은 20~25시간, zeolite는 43~46시간이 소요되었다. 조미김과 흡습제의 등온흡습곡선은 모두 전형적인 sigmoid형 곡선을 나타냈다. BET식을 활용하여 구한 단분자층 수분함량은 조미김이 각 온도(30, 40, 5$0^{\circ}C$)에서 5.26, 4.46, 3.49% (d.b.)이었고, silica gel은 17.32, 15.24, 12.89% (d.b.), 그리고 zeolite가 16.87, 14.92, 14.33%(d.b.)로서 조미김에 비해 흡습제가 높은 범위의 단분자층 수분함량을 나타냈다. 또한 단분자층 수분함량은 온도가 증가함에 따라 실험온도 범위 내에서 직선적으로 감소함이 발견되었다 포장재의 투습도 역시 온도의 영향을 받음을 알 수 있었는데, 조미김 포장재의 투습계수의 온도의존성은 Arrhenius식으로 표시할 수 있었다.

Keywords