The Strategic Plan of the Nutrition Education Intervention for Improving Nutritional Status and Reducing Nutrition-Related Diseases

한국 성인의 영양개선과 영양관련 질병의 감소를 위한 영양교육 계획

  • 박동연 (동국대학교 자연과학대학 가정교육과)
  • Published : 1993.04.01

Abstract

The strategic plan of nutrition education intervention was established to improve nutritional status and reduce nutrition-related diseases for Korean adults. Nutritional problems and risk factors of the nutrition-related diseases were identified to set the long-term goal and objectives for the intervention. The social learning theory and theory of diffusion of innovation served as theoretical basis for this plan. Mass media and interpersonal channels were used to educate the whole adult population and specific target groups. The outline of the educational contents was developed for the whole adult population and slightly modified according to characteristics of the target groups. This plan can serve as a guideline for the operational plans for the future nutrition education intervention.

한국 성인의 영양 상태를 개선하고 영양 관련성 질병의 발생을 감소시키기 위해, 영양교육을 통한 영양개선 활동의 전략적 계획을 수립하였다. 영양개선 활동을 위한 장기 목표와 세부 목표를 설정하기 위해, 영양상의 문제점과 한국에서 사망자 수가 많은 영양 관련성 질병의 위험 요인들을 확인하였다. 사회 학습 이론과 혁신의 확산 이론을 근거로 영양교육 계획을 수립하였다. 전체성인과 특성집단을 위한 교육매체로 대중매체와 interpersonal channels을 이용하였다. 교육매체의 특성과 교육대상 집단의 특성을 고려하여 교육내용의 윤곽을 제시하였다. 본 계획은 전략적 계획으로서 장기적이고 전국적인 계획이므로 실제 활동을 위한 실행 계획을 수립하는데 지침으로 사용 될 수 있을 것이다.

Keywords