Competition Relation and Forage Yields by Different Sowing Rate in Grass and Legume Mixtures

몇가지 화본과목초(禾本科牧草)와 콩과목초(科牧草)를 혼파(混播)할 경우 파종비율(播種比率)에 따른 목초(牧草)의 생산성(生産性)과 경합관계(競合關係)

  • Cho, Jin Woong (Dept. of Agronomy, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Kim, Choong Soo (Dept. of Agronomy, College of Agriculture, Chungnam National University) ;
  • Lee, Suk Young (Agricultural Biotechnology Institute, RDA)
  • 조진웅 (충남대학교 농과대학 농학과) ;
  • 김충수 (충남대학교 농과대학 농학과) ;
  • 이석영 (농업유전공학연구소)
  • Published : 1993.12.31

Abstract

This experiment was carried out to investigate the competition in mono-and binary-associations of four forage species; ochardgrass (Dactylis glomerata L. cv. Potomac), tallfescue (Festuca arundinacea Scnreb, cv. Fawn), white clover (Trifolium repns L. cv. California), and red clover (Trifolium pratense L. cv. Kenland) as affected by different sowing rate. Each species was grown in interspecific stands in field. And samplings of shoot were taken at first cliping stages. The interspecific competition was evaluated by calculating traditional methods: aggressivity, relative yield total (RYT), relative crowding coefficient (RCC), and compensation index (CI) with shoot dry matter production and calories of nutrient ingredient of each species in mono-and binary-mixture. Compared mixture with monoculture. RYT based on dry weight was lucrative in mixture except for orchardgrass-redcover (1:0.1,1:1). RYT of calculated calories with produced nutrients was in inlucrative in mixture of orchardgrass-redclover's 1:0.1 mixture by RYT<1.0. Generally, RYT was the highest in mixture of 1:0.5 sowing rate. Aggressivity of grass was poor competition tendency that raised up legume's sowing rate, particularly, with whiteclover. In grasses, tallfescue was stronger competitor than orchardgrass with legume in mixture, RCC of grasses against legume's growth was depressed in higher sowing rate with legume. Grass's growth depression was severer with whiteclover than redclover in mixture.

본(本) 실험(實驗)은 목초지(牧草地)에 있어서 혼파(混播)의 경우 화본과목초(禾本科牧草)와 콩과목초(科牧草)를 혼파할 때 그에 따른 생산성(生産性)과 경합관계(競合關係)를 분석(分析)하고 화본과와 콩과목초를 일정한 비율로 파종하였 때 파종비율에 따른 초종들간의 경합에 미치는 영향을 조사하기 위해 실시하였던 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 건물중(乾物重)은 단파(單播)했을 때 톨페스큐구에서 $1105g/m^2$으로 가장 많았으며 화이트클로바에서 $503g/m^2$으로 가장 적었다. 그리고 혼파의 경우는 톨페스큐-레드클로바 (1:0.1)구(區)가 $1500g/m^2$으로 가장 높았으며, 오차드그라스-화이트클로바 (1:0.1)구(區)가 $844g/m^2$으로 가장 낮았다. 2. LAI는 혼파구(混播區)에서 단파구(單播區)의 화본과(禾本科) 초종(草種)보다 증가하였는데 단파구(單播區)의 오차드그라스에서 9.3, 레드클로바에서 12.5, 톨페스큐는 6.5, 화이트클로바는 8.1을 보인 반면, 혼파구(混播區)에서는 오차드그라스-레드클로바구에서 10.7-12.1, 오차도그라스-화이트클로바구에서 9.2-12.3, 톨페스큐-레드클로바구에서 9.2-12.4, 톨페스큐-화이트클로바구에서 7.8-8.1을 보였다. 3. 목초(牧草)의 수량(收量)으로 살펴본 단파(單播)에 비해 혼파(混播)의 유리함을 비교하는 지수(指數)로서 RYT를 살펴보면 오차드그라스-레드클로바의 1:0.1파(播) 종구(種區)와 1:1파(播) 종구(種區)를 제외하고는 RYT가 1.0보다 모두 커 혼파(混播)가 단파(單播)에 비하여 유리한 것으로 나타났다. 4. 콩과목초(科牧草)의 파종비율(播種比率)이 높을수록 화본과목초(禾本科牧草)의 경합력(競合力)이 떨어지는데 화이트클로바와의 혼파(混播)에서 레드를로바보다 그 정도가 더 컸으며 톨페스큐가 오차드그라스보다 콩과목초(科牧草)에 대한 경합력(競合力)이 큰 것으로 나타났다. 5. 화본과목초(禾本科牧草)의 콩과목초(科牧草)에 대한 RCC를 살펴보면 콩과목초(科牧草)의 파종비율(播種比率)이 높을수록 화본과목초(禾本科牧草)는 생육(生育)이 억제(抑制)되었는데 레드클로바보다는 화이트 클로바와의 혼파(混播)에서 더 크게 나타났다.

Keywords