Studies on the Lipid Components in Sweetfish from Korea-2 Comparison of the contents of neutral and phospholipid components

한국산 은어의 지질성분에 관한 연구- 2 중성지질 및 인지질의 성분 비교

  • MOON Soo-Kyung (Department of Food and Nutrition, Tong-Yeong National Fisheries College)
  • 문수경 (통영수산전문대학 식품영양과)
  • Published : 1993.05.01

Abstract

The class and fatty acid composition of neutral lipid(NL) and phospholipid(PL) of Korean sweetfish were experimented. The NL was mainly consisted of triglyceride ($94.8{\sim}99.5\%$), and also identified free sterol($0.29{\sim}2.77\%$), sterol ester and diglyceride in less quantity. Triglyceride content of viscera was much higher than those of other tissues. Main components in the PL were phosphatidylcholine(PC, $7.9{\sim}61.6\%$), phosphatidyl ethanolamine(PE, $19.3\%{\sim}39.3\%$) and followed by diphosphatidyl glycerol and sphingomyelin. PC and PE contents were higher in muscle and head tissues. The major fatty acids in NL fractions of sweetfish were 16:0, 18:1n-9, 16:1n-7, 18:2n-6, 18:0 and 14:0. Fatty acid composition of NL was similar to those of total lipid and were not significantly different among the fishes, the large and small sweetfish. In case of PL fractions, the major fatty acids were 16:0, 18:1n-9, 22:6n-3, 18:0 and 18:2n-6.

전보(문, 1993)에 이어 은어의 중성 및 인지질의 class별 조성과 각각의 구성 지방산을 분석${\cdot}$비교 한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 은어의 전 부위의 중성지질은 triglyceride가 주성분으로서 $94.8{\sim}99.5\%$를 차지하였으며, 다른 부위에 비하여 내장부위의 조성비가 가장 높았고, 머리부위가 가장 낮았다. 2. 은어의 인지질은 전 부위에서 phosphatidylcholine 및 phosphatidylethanolamine이 주성분이었으며, 이들 성분은 머리와 근육부위에 많은 양이 함유되어 있었다 내장에 cardiolipin, phosphatidylethanolamine, lyso-phosphatidylcholine이 주성분이었다. 3. 중성지질의 주요 지방산은 16:0, 88:1n-9, 16:1n-7, 18:2n-6, 18:0 및 14:0이었고, 크기와 부위에 따른 차이는 미미했다. 이들 중 16:1n-7 및 14:0의 조성비는 인지질에 비해 특히 높은 반면, polyene산의 조성비는 낮았다. 4. 인지질의 주요 지방산은 16:0, 18:1n-9, 22:6n-3, 18:0 및 18:2n-6 등이었다. 이들 중 22:6n-3 조성비는 머리 및 근육에서 특히 높아, 중성지질의 경우에 비해 6배 정도 높은 함량이었다. 은어의 크기에 따른 중성 및 인지질의 구성지방산 조성의 차이는 거의 없었다.

Keywords