Selection of Highly Bitter taste Strains on Ganoderma sp.

영지버섯 고미성 균주 선발에 관한 연구

  • Kim, Kyung-Soo (Applied Mycology and Mushroom Division Agricultural Science Institute, R.D.A.) ;
  • Byun, Myung-Ok (Applied Mycology and Mushroom Division Agricultural Science Institute, R.D.A.) ;
  • You, Chang-Hyun (Applied Mycology and Mushroom Division Agricultural Science Institute, R.D.A.) ;
  • Cha, Dong-Yeul (Applied Mycology and Mushroom Division Agricultural Science Institute, R.D.A.) ;
  • Jeong, Hoon (Central Institute of Research, Il Yang Pharmaceutical Co., Ltd.) ;
  • Ko, Mi-Suk (Dept. of Agronomy, Gyeongsang National University)
  • 김경수 (농촌진흥청 농업기술연구소 균이과) ;
  • 변명옥 (농촌진흥청 농업기술연구소 균이과) ;
  • 유창현 (농촌진흥청 농업기술연구소 균이과) ;
  • 차동열 (농촌진흥청 농업기술연구소 균이과) ;
  • 정훈 (일양약품중앙연구소) ;
  • 고미석 (경상대학교 농학과)
  • Published : 1994.12.30

Abstract

A study was conducted on the characteristics of 11 strains of Ganoderma sp. to select the strains with more bitterness. Among the flat type strains, ASI 7071 and 7091 showed higher bitterness, while among the branched type strains ASI 7074 and 7094 were found to more bitter than other strains. The growth of ASI 7091 was best on Ganoderma complete media(GCM), while ASI 7010, 7048 and 7075 performed best in oak saw dust media. Among the branched type strains the esterase isozyme band patterns were similar. On the other hand among the flat type strains, the esterase isozyme band patterns differed from each other. Out of 11 strains, ASI 7004 was found to have the heaviest fruiting body, ASI 7071 the thickest cap and ASI 7094 the biggest cap.

고미도가 높은 영지버섯 균주를 선발하기 위하여 농업기술연구소 균이과에 보존 중인 11개 균주의 특성을 조사하여 본 결과는 다음과 같다. 고미도는 편각지 중에서 ASI 7071, 7091 균주, 분지형에서는 ASI 7074, 7094 균주가 높았다. 균사생장은 GCM 배지에서는 ASI 7091, 참나무톱밥 배지에서는 ASI 7010, 7048, 7075 균주가 양호하였다. 자실체의 개체중은 ASI 7004가 가장 무겁고 ASI 7075 균주가 가벼웠으며, 자실체 두께는 ASI 7071, 크기는 ASI 7094 균주가 양호하였다. 그리고 전기영동에 의한 동위효소 밴드의 양상은 esterase에서 분지형은 거의 비슷하였으나 편각지는 여러 형태로 나타났으며, leucine aminopeptidase에서는 편각지만 밴드를 나타내었다.

Keywords