Effective Thermal Conductivity of Rice Starch

쌀전분의 열전도도

  • Yoon, Jung-Ro (Department of Food Science, Kangneung National University)
  • Published : 1994.02.01

Abstract

Effective thermal conductivity of rice starch was measured by the probe method. The thermal conductivity increased from $0.065{\sim}0.09\;W/mK$ to $0.13{\sim}0.23\;W/mK$ as the moisture content increased from 0 to 28.2%. At constant bulk density, the temperature effect on the thermal conductivity was positive and getting larger as the moisture content increased. In the moisture range $7.2{\sim}33.6%$, a very weak peak was found at $65^{\circ}C$ in DSC thermogram. Positive effect of interaction between temperature and moisture content on the thermal conductivity was thought to be due to the increase of thermal conductivity of water with temperature, not to starch gelatinization phenomenon. A regression equation $(r^{2}=0.963)$, Ke=-0.111+0.000203 T+0.00173 M.C.+0.000247 $P_{b}+0.000035$ M.C. T, was obtained in the range of moisture content (M.C.) of $0{\sim}28.2%$ (w.b.), temperature (T) of $25{\sim}70^{\circ}C$ and the bulk density $(P_{b})$ of $650{\sim}800\;kg/m^{3}$

쌀전분의 열전도도를 probe method로 측정하였다. 수분함량이 0에서 28.2%로 증가함에 따라 열전도는 약 $0.065{\sim}0.09W/mK$에서 $0.13{\sim}0.23W/mK$로 약 $2{\sim}2.5$배의 큰 증가를 보였다. 밀도가 일정할 때 온도가 $25^{\circ}C$에서 $70^{\circ}C$로 증가함에 따른 열전도는 수분함량이 증가할수록 뚜렷하게 증가하였다. DSC의 측정결과 수분함량 7.2% 이하인 경우는 endothermic peak가 전혀 보이지 않았으며, 그 이상의 수분함량$(7.2{\sim}33.6%)$에서도 매우 완만한 peak를 보여 주었다. 따라서 열전도도에 대한 수분함량-온도의 교호작용은 전분의 호화에 의한 간접적인 영향이라기 보다는 물의 열전도도의 온도의존성에 기인하는 것으로 추측된다. 쌀전분의 열전도도(Ke)는 수분함량 $(M.C.,\;0{\sim}28.2%)$, 충진밀도$(P_{b},\;650{\sim}800\;kg/m^{3})$ 및 온도$(T,\;25{\sim}70^{\circ}C)$와 Ke=-0.111+0.000203 T+0.00173 M.C.+0.000247 $P_{b}+0.000035$ M.C. T의 관계식을 얻어졌다.

Keywords