Comparative Effects of Gamma Irradiation and Ethylene Oxide Fumigation on Some Chemical Quality of White Ginseng Powder

백삼분말의 몇가지 화학적 품질 특성에 대한 감마선과 에틸렌 옥시드 처리의 영향

  • Published : 1994.06.01

Abstract

Ginseng saponins and proximate components were considerably resistant to both gamma irradiation at less than 10 kGy and commercial ethylene oxide cycle, while sulfur-containing amino acids, reducing sugar, pH, and acidity of white ginseng powder were significantly changed by EO fumigation. The contents of saponins, reducing sugar, pH and acidity were relatively liable to change under the higher relative humidity (90%), especially in the non-treated control sample. However, irradiated samples at optimum-dose range (5 to 10 kGy) depending on the microbial load following airtight packaging showed a good chemical quality for 7 months of storage at $30{\pm}2^{\circ}C$ irrespective of relative humidity.

인삼 유효성분의 하나인 saponin은 10 kGy 이하의 감마선 조사와 ethylene oxide 훈증처리에 대해 안정하였으며, 그 밖의 조지방, 조단백질, 전당 등도 살균조건에서 비교적 안정되었다. 그러나 함황 아미노산, 환원당, pH, 산도 등은 EO 처리에 의해 유의적으로 변화되었다. 포장방법과 저장조건에 따른 화학적 특성시험에서 $25^{\circ}C$, 상대습도 90%의 무포장 백삼분말 시료는 사포닌, 환원당, pH, 산도 등의 변화가 초래되었으며, 이같은 현상은 무처리 대조군에서 더욱 현저하였다. 그러나 기밀포장후 백삼분말의 미생물 농도에 따라 $5{\sim}10$ kGy의 감마선을 처리한다면 상대습도에 관계없이 $30^{\circ}C$ 내외의 저장온도에서 7개월 까지 비교적 안정된 화학적 품질을 유지하게 될 것으로 사료된다.

Keywords