Normalization of Dietary Intake of Farm Produces in Korea ($1986{\sim}90$)

한국인의 농축산식품 섭취량의 표준화($1986{\sim}90$)

  • Lee, Mi-Gyung (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 이미경 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1994.10.01

Abstract

In order to provide food factors necessary for tolerance setting and risk assessment of hazardous substances in foods, dietary intake of farm produces by Korean population was optimized from national nutrition survey and food balance sheet during the period of $1986{\sim}90$. Total daily intake of agricultural and livestock produces was normalized to 1.0 kg on the average, which consisted of 422 g cereals, 29 g potatoes, 17 g legumes, 5 g nuts & seeds, 97 g fruits, 300 g vegetables, 49 g meats, 20 g eggs and 72 g milks.

한국인을 위한 식품중 유해성분의 기준설정 및 안전성 평가에 필요한 식품계수를 제안하기 위하여 $1986{\sim}90$년에 걸쳐 국민영양조사에 의한 식품섭취량과 식품수급표에 의한 공급량 자료로부터 농축산식품 원료에 대한 식품 종류별 섭취량을 최적화 하였다. 농축산물의 1인당 1일 평균 섭취량은 1.0kg으로 조정하였으며 곡류 422g, 감자류 29g, 두류 17g, 견과종실류 5g, 과일류 97g, 채소류 300g, 육류 49g, 난류 20g, 우유류 72g 이었다.

Keywords