Physicochemical Properties of Konjac Glucomannan

구약감자 Glucomannan의 이화학적 특성

  • Published : 1994.12.01

Abstract

A 0.625% dispersion of the pretreated konjac (Amorphophallus konjac) flour was treated with 3 volumes of ethanol and the precipitate was dried at room temperature to produce purified glucomannan in 67.2% yield. Konjac glucomannan was analyzed for proximate composition and the contents of total dietary fiber and minerals. TLC analysis with a mobile phase of isopropanol : $H_2O$(4 : 1, v/v) revealed the presence of mannose and glucose as component sugars. The molecular mass of konjac glucomannan was in the range between 240 and 370 kDa as determined by HPLC with a Protein Pak 300SW column. Water holding capacity of konjac glucomannan was greater than those of most other gums except guar and xanthan gums. Konjac glucomannan accelerated foam formation of bovine serum albumin. As the concentration of konjac glucomannan increased up to 2%, maximum viscosity increased drastically, whereas the swelling time at maximum viscosity decreased. When swelling temperature increased, maximum viscosity and the swelling time at maximum viscosity decreased simultaneously.

구약감자(Amorphophallus konjac)로부터 glucomannan을 제조하고 그 이화학적 특성을 구명하였다. 예비정제 구약감자분말로부터 ethanol 침전법에 의하여 정제 glucomannan을 제조하였으며 이때의 수율은 67.2%였다. 구약감자 glucomannan에 대하여 일반성분, 총식이섬유, 미네랄 분석을 행하였다. Isopropanol : $H_2O$(4 : 1, v/v)을 전개용매로 하여 TLC 분석을 행하였을 때 mannose와 glucose가 성분당으로 확인되었으며 Protein Pak 300SW column을 사용하여 HPLC 분석시 분자질량은 240에서 370 kDa 범위내에 있었다. 구약감자 glucomannan의 수분결합력은 guarr와 xanthan 검을 제외한 다른 검틀의 경우보다 높았으며 bovine serum albumin 존재시의 거품생성능은 $8.60{\sim}9.45\;ml$로서 단백질 자체의 경우보다 높았고 다른 검들의 경우보다도 높았다. 구약감자 glucomannan 농도틀 2%까지 중가시켜 가며 팽윤특성을 보았을 때 최대점도는 농도외 중가에 따라 현저하게 중가한반면 최대점도에 이르는 팽윤시간은 점차 감소함을 알수 있었다. 일정농도에서 온도를 높이면 최대점도와 최대점도에 이르는 팽윤시간이 동시에 감소하였다.

Keywords