Effect of Green Tea Beverage on the Removal of Cadmium and Lead by Membrane Filtration

막투과법에 의한 녹차음료의 카드뮴 및 납 제거효과

  • Choi, Sung-Inn (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Jung-Hi (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University) ;
  • Lee, Su-Rae (Department of Food and Nutrition, Ewha Woman's University)
  • 최성인 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이정희 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이서래 (이화여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1994.12.01

Abstract

This study was undertaken to prove the suppressing effect of green tea on the intestinal absorption of heavy metals using in vitro membrane filtration system. From drinking water contaminated with 10 and 100 times level of water quality standard for heavy metals, the removal ratio of lead (Pb) was $50{\sim}70%$ by green and black teas, and $30{\sim}40%$ by roasted barley tea. The removal ratio of cadmium (Cd) was $30{\sim}40%$ by green tea and black teas, and $10{\sim}20%$ by roasted barley tea. The removal effect from drinking water contaminated with both lead and cadmium was lower than that from water contaminated singly with lead or cadmium. It appears that tea components and filter membrane compete toward the adsorption of two heavy metals. Among the extraction conditions of raw tea materials at $70^{\circ}C$, 2 minutes and $95^{\circ}C$ , 10 minutes, the removal ratios of heavy metals were similar.

본 연구는 녹차음료가 음용수나 식품에 오염된 중금속 (Pb, Cd)의 장내 흡수 억제효과가 있는지를 조사하기위해 장내 흡수 조건을 고려한 한외여과막을 이용한 in vitro 실험을 실시하였다. 납과 카드뮴이 수질기준의 10배 또는 100배로 오염된 음료수애서 단독오염의 경우 납은 녹차, 홍차에서 $50{\sim}70%$, 보리차에서 $30{\sim}40%$의 제거율을 보였으며 카드뮴은 녹차, 홍차에서 $30{\sim}40%$, 보리차에서 $10{\sim}20%$의 제거율을 나타냈다. 납과 카드뮴이 혼합오염된 경우는 단독오염보다 제거효과가 낮았는데 이는 다엽성분 및 여과막에 대한 두 금속원소의 흡착경합에 기인하는 것으로 생각된다. 다류 원료에서 음료틀 침출하는$70^{\circ}C$, 2분과 $95^{\circ}C$, 10분외 두 조건은 비슷한 중금속 제거율을 보였다. 녹차의 페놀성 물질인 tannic acid 와 gallicd acid도 비슷한 중금속 제거효과를 보였다.

Keywords