한국산 쌀의 품질측정에 있어서 근적외분광분석법의 응용

Application of Near Infrared Reflectance Spectroscopy in Quality Evaluation of Domestic Rice

  • Moon, Sung-Sik (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Kyung-Hee (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University) ;
  • Cho, Rae-Kwang (Department of Agricultural Chemistry, Kyungpook National University)
  • 발행 : 1994.12.01

초록

국내산 맵쌀 30종으로 쌀의 미질(米質)과 관련이 큰 수분, 단백질, 지방 및 아밀로오스 함량을 근적의 분광분석법에 의해 동시에 신속, 정확하게 비파괴 측청할 수 있는지의 가능성을 조사하였다. 기존의 습식분석법에 의한 수분, 단백질, 지방 및 아밀로오스 함량치 데이타와 근적외영역의 흡광도 데이터 사이에 중희귀분석을 행한 결과, 백미외 수분, 단백질, 지방, 아밀로오스 함량의 측청오차(SEP)는 각각 0.104, 0.196, 0398 및 1.427%이었고, 현미의 경우는 0.120, 1226, 0.153 및 1.923%이었다. 이상의 결과로서 근적외분광분석법을 응용함으로서 쌀의 수분과 단백질은 비파괴적으로 동시에 신속, 정확하게 측정 가능함을 알 수 있었으나, 지방과 아밀로오스의 측청정확도는 낮은편이었다.

The applicability of near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) to determine moisture, protein, fat and amylose content of domestic rice was studied. The standard error of prediction (SEP) of moisture, protein, fat and amylose in polished rice was 0.014, 0.196, 0.098 and 1.427%, and those SEP of brown rice was 0.12, 1.226, 0.153 and 1.923%, respectively. It is concluded that the NIRS method allowed to detect the content of moisture and protein in rice samples with fair precision comparing conventional analysis, but the accuracy for determining amylose and fat was not acceptable.

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