Studies on the Isolation of Antioxidative Components of Perilla Oil

들기름의 산화방지 성분 분리에 관한 연구

  • Kim, Choong-Ki (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University) ;
  • Song, Geun-Seoup (Department of Food Engineering, Iri National College of Agriculture & Technology) ;
  • Kwon, Yong-Ju (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University)
  • 김충기 (전북대학교 식품공학과) ;
  • 송근섭 (이리농공전문대학 식품공업과) ;
  • 권용주 (전북대학교 식품공학과)
  • Published : 1994.12.01

Abstract

The perilla seed and the germinated perilla seed $(25{\sim}28^{\circ}C$, $2{\sim}3\;days)$ were extracted by n-hexane, and from the extracted oil the antioxidative components were separated, and then the effect of the change in the contents of antioxidative components by germination on the oxidative stability of the perilla oil was studied. The perilla oils were solved acetone and methanol, and kept at $-60^{\circ}C$ overnight and separated into the frozen oil fraction and unfrozen solvent soluble fraction. By comparing the antioxidative stability of the frozen oil fraction the antioxidative components in the perilla oil were found to be methanol soluble. The methanol soluble fraction of perilla oil was applied to silica gel column chromatography and the separated fractions were compared in terms of antioxidative activity. The fraction of n-hexane : ethyl acetate (7 : 3, v/v) showing the highest antioxidative activity was further separated by TLC. The components included in the band $(R_f\;0.71)$ showing the highest antioxidative activity was separated by HPLC. Four peaks were observed on the HPLC chromatogram and the peak areas were changed by germination (perilla seed : peak 1; 46.5%, peak 2; 25.6%, peak 3; 22.6%, germinated perilla seed : peak 1; 43.8%, peak 2; 20.6%, peak 3; 29.8%). The comparative change in the contents of these components was considered to be one factor affecting the antioxidative stability of perilla oil by germination.

들깨와 들깨 증자를 $25{\sim}28^{\circ}C$ 에서 $2{\sim}3$일간 발아시켜 얻은 발아들깨로부터 n-hexane으로 들기름을 추출한 후 이들 2종류의 틀기름에 함유되어 있는 산화방지 성분을분리하고, 발아에 외한 산화방지 성분의 함량 변화가 틀기름의 산화안정성에 미치는 영향을 검토하였다. 들기름을 acetone 및 methanol에 용해시켜 동결처리한 다음 분리된 불용성 획분의 산화안정성을 측정한 결과 들기름에 존재하는 산화방지성 물질은 methanol에 용해성이 강한 성분임을 확인하였다. 들기름에서 분리된 methanol 가용성 획분을 silica gel column chmmato-graphy로 분획하여 산화방지 활성을 검정한 결과 n-hexane : ethyl acetate의 비가 7 : 3인 획분에서 가장 높은 산화방지 활성을 나타내었다. 산화방지 활성이 가장 높았던 획분을 TLC로 분리한 결과 3개의 band가 확인되었다. 이중 $R_f$치 0.71인 band핀가 가장 높은 산화방지 활성을 나타내었으며 이 band에 존재하는 산화방지 성분은 phenol성 화합물로 추청되었다. TLC에 의하여 분리된 산화방저 성분을 다시 HPLC에 의하여 분러한 결과HPLC chromatogram상에서 4가지 활성물질 peak가 분리되었다. 이들 peak중 들깨에서는 P 1, P 2의 함량이 각각 46.5%, 25.6%이었고 P 3의 함량은 22.6%이었으나, 발아들깨에서는 P 1, P 2의 함량이 각각43.8%, 20.6%로 약간 감소한 반면 P 3 함량은 29.8%로 상당량 중가하였다. 이와 같이 HPLC 분석에서 분리된 4가지 peak중 발아에 의해 P 1, P 2의 활성물질 함량은 상대적으로 감소하고 P 3의 활성물질 함량은 증가하는 것으로 보아 이들 물질외 함량 변화에 의해서도 들깨 및 발아들깨로부터 추출한 들기름의 산화안정성이 다르게 나라나는것으로 추청되었다.

Keywords