기체크로마토그래피법에 의한 유제품내 휘발성 및 비휘발성 유기산의 신속한 스크리닝

Rapid Gas Chromatographic Screening of Dairy Products for Volatile and Nonvolatile Organic Acids

  • 김정한 (연세대학교 식품생물공학과 생물산업소재 연구센터) ;
  • 김경례 (성균관대학교 약학대학) ;
  • 채정영 (연세대학교 식품생물공학과 생물산업소재 연구센터) ;
  • 오창환 (연세대학교 식품생물공학과 생물산업소재 연구센터) ;
  • 박형국 (연세대학교 식품생물공학과 생물산업소재 연구센터) ;
  • 최경숙 (영인과학 기술연구소)
  • Kim, Jung-Han (Department of Food and Biotechnology, Bioproducts Research Center, College of Engineering, Yonsei University) ;
  • Kim, Kyoung-Rae (College of Pharmacy, Sungkyunkwan University) ;
  • Chai, Jeong-Young (Department of Food and Biotechnology, Bioproducts Research Center, College of Engineering, Yonsei University) ;
  • Oh, Chang-Hwan (Department of Food and Biotechnology, Bioproducts Research Center, College of Engineering, Yonsei University) ;
  • Park, Hyung-Kook (Department of Food and Biotechnology, Bioproducts Research Center, College of Engineering, Yonsei University) ;
  • Choi, Kyoung-Sook (Young-In Research Institute of Science and Technology)
  • 발행 : 1994.12.01

초록

고체상 추출법을 이용하여 우유와 cheese에 존재하는 유기산들을 분리 농축한 후 test-butyldimethylsilyl (TBDMS) 유도체화하여 GC와 GC-MS로 분석하였다. 치이즈에 존재하는 유기산들을 고체상추출하기 위해서는 먼저 치이즈를 중류수에 용해시킨 후 산성화시켜 용매 추출함으로써 염을 제거할 수 있었으며 이어 $NaHCO_3$ 포화 용액으로 추출해 낸 수용액총은 Chrocosorb P컬럼으로 고체상 추출하여 유기산들만을 선택적으로 얻을수 있었다. TBDMS 유도체화하기 전 유기산들을 triethylammonium 염으로 만들어 줌으로써 휘발성 유기산외 손실도 막을 수 있었다. 우유 및 4종류의 치이즈에서는 모두 31가지 유기산들이 동정되었는테 이 중 21가지가 지방산이었으며 나머지는 hydroxy 와 dioic acid류였다. 특히 치이즈의 향을 좌우하는 휘발성 지방산들이 다수 발견되었는데 치이즈외 종류에 따라 그 양적인 차이를 나타내어 특징적 GC 프로파일들을 나타내었다. 각 치이즈의 GC 프로파일외 유기산 조성만을 나타내도록 단순화시킨 Rl spectra로 표현한 결과, 각 치이즈의 패턴분별이 용이하였으며, Direct Comparison 법을 시도해 본결과, 999 ppt의 match quality를 나타내어 맹검시료가 Gouda 치이즈임을 알 수 있었다.

A rapid gas chromatographic (GC) profiling method was applied to dairy products (milk and cheeses) for the simultaneous analysis of volatile and nonvolatile organic acids. Cheese samples were first made into aqueous samples by dissolving in water. The aqueous samples were then extracted with organic solvents after the acidification and NaCI saturation. The organic layers (diethyl ether : hexane= 1 : 1) were extracted with $NaHCO_3$ saturated solution with subsequent solid-phase extraction of the aqueous phases using Chromosorb P column/diethyl ether followed by triethylamine treatment. The resulting triethylammonium salts of acids were directly converted into volatile tert.-butyldimethylsilyl derivatives, which were analyzed by dual-capillary column GC, and GC-mass spectrometry. From milk and four cheese samples studied, 31 organic acids including 21 fatty acids and other hydroxy and dioic acids were tentatively identified. The amounts of the fatty acids were different among the kinds of cheese and thus the simplified retention index (RI) spectra of organic acids were useful for the visual pattern recognition of each sample, when the Direct Comparision method between cheese and a blind sample were attempted, it was quickly recognized to be a gouda cheese with the 999 ppt match quality value.

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