Optimal Conditions of Saccharification for a Traditional Malt Syrup in Cheju

제주 전통엿 제조를 위한 최적당화조건

  • Kim, Hyo-Sun (Department of Food Science & Technology, Cheju National University) ;
  • Kang, Yeung-Joo (Department of Food Science & Technology, Cheju National University)
  • 김효선 (제주대학교 식품공학과) ;
  • 강영주 (제주대학교 식품공학과)
  • Published : 1994.12.01

Abstract

Waxy rice, Oryza sativa, and foxtail millet, Setaria italitica, and mixture (1 : 1, w/w) of the cereals were saccharified by barley malt. The optimum conditions of saccharification were at $50^{\circ}C$ for 3 hrs on waxy rice and $55^{\circ}C$for 3 hrs on foxtail millet, respectively. The equilibrium of saccharification were reached at $20^{\circ}Brix$ on waxy rice and mixture, and $17^{\circ}Brix$ in foxtail millet. The free sugars in saccharifying liquids were found maltose, glucose and fructose with the contents of ca. 13%, 1% and trace, respectively, by HPLC analysis. The close relationships (r=0.954) between $^{\circ}{Brix}$ and reducing sugar of saccharifying liquids were observed. The result may be useful for the estimation of the end point of the saccharification.

제주 전래 맥아엿의 최적당화조건을 찾기 위하여 곡류, 당화온도 및 시간에 따른 가용성 고형분($^{\circ}{Brix}$), DE, 환원당 및 유리당 변화를 조사하였다. 가용성 고형분에서 찹쌀은 약 $20^{\circ}$Brix, 차조늘 약 $17^{\circ}$Brix에서 평형에 도달하였으며 혼합곡류는 찹쌀과 비슷한 경향을 나타내었다. 찹쌀은 $50^{\circ}C$, 차조는 $55^{\circ}C$에서 3시간 당화조건이 적정 당화조건으로 판단되었다. HPLC에 의한 유리당분석 결과 maltose는 $10{\sim}$13%이며 glucose는 1% 정도이고, fructose포 미량 검출되었다. $^{\circ}{Brix}$와 환원당과의 상관관계는 우수하여(r=0.954) 당화종점을 $^{\circ}{Brix}$의 변화에 의하여 측정하는 것이 가능하였다.

Keywords