Screening for Potato Lipoxygenase-1 Inhibitor in Unused MArine Resources by the Polarographic Method

수산 미이용자원 중에 존재하는 효소적 산화 억제제의 검색 1. 감자 Lipoxygenase-1에 의한 효소적 산화에 대한 억제

  • Published : 1994.12.01

Abstract

To detect bioactive compounds present in unused marine resources, the screening for the 5-lipoxygenase inhitors in Asterina pectinifera, Halocynthia roretzi skin, Nototodarus sloani ink, Anthocidaris crassispina skin, SArgassum horneri, Agarum cribrosum, Odonthalia corymbifera and Desmarestia ligulata was carried out. THe ether and acetone extracts of Sargassum horneri had the strongest antioxygnic activityon lipid oxidation by potato lipoxygenase-1 (one of 5-lipoygenase) among the tested marine samples and their $IC_{50}$ were 0.3 and 1.1g/ml, respectively. The ether and acetone extracts of Asterina pectinifera, the acetone extracts of Halocynthia roretizi, and the acetone extracts of Nototodarus sloani ink had strong inhibitory activity and their $IC_{50}$ were 72.5, 65, 13.3 and $13.3\mu\textrm{g}/ml$, respectively. In addition, the $IC_{50}$ of the acetone extracts of Agarum cribrosum and Desmarestia ligulata, and the ether extracts of Desmarestia ligulata were 15.5, 35 and $30.5\mu\textrm{g}/ml$, respectively. The nonpolar solvent (ether, acetone) extracts of tested marine organism had more antioxigenic effect against 5-lipoxygenase than the polar solvent(water) extracts.

성인병 에방물질의 가능성을 지닌 5-lipoxygenase 활성 저해제가 8종의 수산 미이용자원의 순차 용매 추출구간들 중에 존재하는지 여부를 수산 미이용자원의 고부가 가치적 이용 방안 모색을 위해 시도해 보았다. 그 결과, 대상자료에 대한 여러 용매 추출구들의 거의 대부분의 경우에 있어서 5-lipoxygenase 효소저해능을 나타내었다. 그 중 수산동물의 경우, 불가사리의 에테르 추출구와 아세톤 추출구, 우렁쉥이 껍질의 아세톤 추출구, 오징어먹즙의 아세톤 추출구와 메탄올 추출구에서 $IC_{50}$이 각각 72.5, 65, 13.3, 13.3 및 $75\mu\textrm{g}/ml$로 높은 5-lipoxygenase 활성저해 효과를 나타내었다. 시험대상 해조류 중 구멍쇠미역의 아세톤 추출구, 모자반의 물 추출구, 에테르 추출구 및 아세톤 추출구, 산말의 에테르와 아세톤 추출구에서 $IC_{50}$이 각각 15.5, 46.5, 5.03, 1.1, 30.5 및 $35\mu\textrm{g}/ml$로서 매우 높은 저해 효과를 보였다. 이상의 활성물질에 대한 보다 더 순수한 분리 후 동정을 행하여 대량 생산만 된다면, 효소적 산화방지제로서 뿐 아니라 생체내 산화조절제로서도 이용가능할 것이므로 수산 미이용자원의 고부가 가치적 이용방안의 하나가 되리라 여겨진다.

Keywords

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