Screening on Antimicrobial Activity of Leaf Mustard (Brassica juncea) Extract

갓 (Brassica Juncea) 추출물의 항균활성 검색

  • Kang, Seong-Koo (Dept. of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Sung, Nack-Kie (Dept. of Food Science and Technology, Gyeongsang National University) ;
  • Kim, Yong-Doo (Dept. of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Shin, Soo-Cheol (Dept. of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Seo, Jae-Sin (Dept. of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Choi, Kap-Seong (Dept. of Food Science and Technology, Sunchon National University) ;
  • Park, Seok-Kyu (Dept. of Food and Nutrition, Suchon National University)
  • 강성구 (순천대학교 식품공학과) ;
  • 성낙계 (경상대학교 식품공학과) ;
  • 김용두 (순천대학교 식품공학과) ;
  • 신수철 (순천대학교 식품공학과) ;
  • 서재신 (순천대학교 식품공학과) ;
  • 최갑성 (순천대학교 식품공학과) ;
  • 박석규 (순천대학교 식품영양학과)
  • Published : 1994.12.01

Abstract

To develope naatural food preservatives, ethanol and water extracts were prepared from the leaf mustard (Brassica juncea Coss.) and antimicrobial activities were examined against 15 microorganisms which were food borne pathogens and/or food poisioning microorganisms and food-related bacteria and yeasts. Ethanol extract exhibited anitmicrobial activities for the microorganism tested, especially, minimum inhibitory concnetrations exhibited antimicrobial activities for the microorganism tested, especially, minimum inhibitory concentrations (MIC) for Bacillus subtilis and Bacillus natto were as low as 10mg/ml. MIC of water extract was 40-60mg/ml for bacteria and yeast. The ethanol extract showed the antimicrobial activity by 3~6 times higher than the water extract. Antimicrobial activity of the ethanol extract was not destroyed by the heating at $121^{\circ}C$ for 15 min and not affected by pH.

천연 식품보존료 개발의 일환으로 우리나라에서 옛부터 김치재료, 조미료 및 향신료 등으로 널리 이용되고 있는 십자화과 엽경채소류 중의 하나인 갓(Brassica juncea Coss.)을 대상으로 물과 에탄올로 항균성물질을 추출하여 몇 종의 병원균과 식중독균, 식품과 관련이 있는 세균 및 효모 등 15균주에 대하여 항균활성을 검토한 결과는 다음과 같다. 갓 에탄올 추출물은 실험에 사용된 대부분의 균주에서 항균효과가 나타났는데, 특히 Bacillus subtilis와 Bacillus natt의 최소 생육저해 농도가 10mg/ml로 가장 낮게 나타났다. 그러나 물 추출물은 세균과 효모에 대해 항균활성을 나타내었으나 최소 생육저해 농도는 40~60mg/ml로 나타나 항균효과는 에탄올 추출물에 비해 1/3~1/6 정도에 지나지 않았다. 또한 갓 에탄올 추출물 중의 항균활성 물질은 $121^{\circ}C$에서 15분간 가열한 후에도 활성이 유지되었으며, pH의 변화에도 영향을 받지 않았다.

Keywords

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