Inspections on the Food Safety of Pheasant and Mallard as a Meat Resource

식육자원(食肉資源)으로서의 꿩과 청둥오리 고기의 안전성(安全性) 검사(檢査)

  • Lee, Hun Jun (Institute of Hatano, Foods and Drugs Safety Center) ;
  • Oh, Hong Rock (Dept. of Animal Science, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 이헌준 (식품약품안전센타 진야연구소) ;
  • 오홍록 (충남대학교 농과대학 축산학과)
  • Published : 1994.06.30

Abstract

Studies on the food-safety of pheasant and mallard, which belong to wild fowl as new meat resources. were carried out. The results were summarized as follows : 1. Food poisoning bacteria including Salmonella spp, was not detected from the inspections of small intestine, cecum, and rectum. 2. Parasite inspection tests on blood, feces, digestive organ, and thoracic organs were negative. 3. Antibiotic residues from the carcass muscle by simplified disk methods were not detected. 4. Seven different pesticide residue tests, such as DDT and BHT, on the muscle and liver were negative. 5. Four different kinds of toxic heavy metals such as Cd were much lower than the permissible concentration. Studies on the food safety tests and inspections from the pheasant and mallard were revealed that from taking this new food resources, the toxicities would be very low for the human health by the direct influences.

식육자원으로서 야생조류인 꿩과 청둥오리고기의 식품안전성에 관하여 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 꿩과 청둥오리의 소장, 맹장과 직장에 대한 식중독균 검사에서, Salmonella속균 등 본 실험에서 검사한 3종의 식중독균은 모두 검출되지 않았다. 2. 꿩과 청둥오리의 혈액, 분, 소화기관 및 흉강장기에 대한 기생충검사에서 기생충은 발견되지 않았다. 3. 꿩과 청둥오리의 도체 근육에 대한 디스크 간이법에 의한 항생물질의 잔류검사에서, 모든 시료는 음성반응을 보였다. 4. 꿩과 청둥오리의 근육 및 간에 대한 DDT, BHT 등 7종의 농약 잔류검사에서, 모든 시료는 음성반응을 보였다. 5. 꿩과 청둥오리의 간, 근육 및 혈액에 대한 Cd 등 4종의 독성 중금속 검사에서 그 잔류량은 허용기준 이하였다. 이상의 꿩과 청둥오리에 대한 식품 안전성 검사 결과, 이들의 고기가 인체에 미치는 직접적인 위험도는 매우 낮을 것으로 사료된다.

Keywords