Studies on the Clostridium bovis sp. nov., the predominant species isolated from the feces of Holstein cattle

홀스타인 젖소의 분변에서 우세균종으로 분리되는 새로운 Clostridium bovis 에 관한 연구

  • Lee, Wan-kyu (College of Veterinary Medicine, Chungbuk National University)
  • Received : 1994.01.19
  • Published : 1994.01.31

Abstract

Clotridium bovis sp. nov, is described on the basis of 5 strains isolated from the feces of Holstein cattle. The isolate are gram-positive, motile, strict anaerobic spore forming rods. They differ from all the validly described related species of the genus Clostridium in carbohydrate fermentation pattern, G+C mol% and DNA homologies. Acid is produced from arabinose, xylose, glucose, mannose, fructose, galactose, sucrose, maltose, cellobiose, lactose, trehalose, melibiose, raffinose, inulin and salicin. Major end products in PYFG broth are large amounts of butyric acid and lactic acid, and trace amounts of acetic and succinic acids. The G+C mol% of DNA from the type strain is 26 mol%. The type strain of Clostridium bovis is Catt $66^T$ strain.

홀스타인 젖소의 분변에서 우세균종으로 분리되는 동정불능 Clostridium균주에 대해 당분해 성상검사, 생화학적 성상검사, G+C mol% 측정, 유사 균종과의 DNA-DNA hybridiazation 등을 조사한 결과, 기존의 clostridium균종과는 성상이 일치하지 않는 새로운 신균종(New Species)임이 처음으로 밝혀져, 이 균주를 Clostridium bovis로 분류, 명명하였다. 이 C. bovis는 그램 양성, 운동성의 편성 혐기성 아포형성 간균이었으며, 당분해 성상은 arabinose, xylose, glucose, mannose, fructose, galactose, sucrose, maltose, cellobiose, lactose, trehalose, melibiose, raffinose, inulin, salicin을 분해하였다. Gas chromatography를 사용하여 PYFG broth로부티의 최종대사산물(End products)를 측정한 결과, 다량의 butyric, lactic acid와 소량의 acetic, succinic acid를 생산하였다. C. bovis의 Type strain은 Catt $66^T$이며, G+C mol%는 26 mol%이 었다.

Keywords