옥수수 전분추출 공정개선을 위한 감마선 이용

The Improvement of Corn Starch Isolation Process by Gamma Irradiation

  • Byun, Myung-Woo (Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kang, Il-Jun (Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Soo-Jeong (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University)
  • 발행 : 1995.02.01

초록

전분 추출공정을 개선하기 위한 목적으로 감마선 조사기법을 이용하였다. 감마선 조사에 의해 옥수수 시료의 일반성분은 변화가 없었으며, 미생물 오염도는 크게 감소하여 메옥수수의 경우 1 kGy, 찰옥수수의 경우 5kGy의 조사로 모든 미생물을 완전히 사멸시킬 수 있었다. 수침 및 아황산 용액에서의 수분흡수 속도상수는 침지온도 및 감마선 조사선량과 비례하여 증가되었으며 실온에서 6개월간 저장후에도 감마선 조사효과가 뚜렷하였다. 또한 아황산 용액은 수침에 비해 옥수수의 수화에 매우 효과적이며, 감마선 조사의 병용으로 그 효과를 더욱 향상시킬 수 있었다. 아황산농도 0.2%, $50^{\circ}C$, 40시간의 침지조건에서의 전분추출에 있어서 메옥수수와 찰옥수수 모두 감마선 조사로 전분의 수율을 최고 38%와 22%씩 증가시킬 수 있었으며, 추축된 전분의 색도는 찰옥수수 10 kGy 전분만을 제외하고는 모두 시료간에 유의적인 차이가 나타나지 않았다.

Gamma irradiation was applied to non-glutinous and glutinous corns for improving starch isolation process. No significant changes in proximate composition of corn grains were observed by gamma irradiation. Irradiation at 1 and 5 kGy was effective for sterilizing all contaminated microorganisms of non-glutinous and glutinous corns, respectively. The moisture-uptake rate constants were increased in proportional to the steeping temperature and applied irradiation dose level. The irradiation efficacy on water absorption properties was also recognized in the corns stored for six months at room temperature. The combined use of gamma irradiation with sulfur dioxide solution was very effective for reducing steeping time. The starch yield gradually increased as irradiation dose levels increased. At 2 kGy, the sarch yield of non-glutinous and glutinous corns increased by 38% and 27%, respectively. No significant difference in Hunter's color value was observed between the starches isolated from nonirradiated and irradiated corn grains.

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