Study on the Ethanol Recovery Process using Dircet Contact Heat Exchange

고온의 기포접촉에 의한 에탄올 회수공정에 관한 연구

  • Lee, Won-Young (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Yeo, Sang-Do (Department of Chemical Engineering, Kyungpook National University) ;
  • Choi, Yong-Hee (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University)
  • Published : 1995.04.29

Abstract

Direct contact heat exchange (DCHE) method has been employed to investigate the separation of ethanol from dilute aqueous solutions. Bubbles at high temperature were dispersed into a continuous liquid phase, generating temperature gradient in air-liquid interface, which causes heat and mass transfer accordingly. The experiments were performed in the ranges of jet regime air flow. The air-water stripping coefficient increased $5{\sim}10,\;and\;1{\sim}1.5$ times as temperature and air flow rate increased, respectively. The recovery ratio based on the initial ethanol concentration reached into 80% at the air flow rate of 84.88 m/min. The initial ethanol concentration showed little effect on the stripping coefficient and the recovery ratio.

고온의 기포를 액상에 분산시켜 형성되는 기-액상간의 온도구배로 인한 열 및 물질전달 방법인 고온기포접촉법을 도입하여 수용액으로부터 에탄올의 분리능력을 검토하고 회수율을 살펴보았다. 기포의 높은 분산속도는 액상내에서 jet regime을 형성하였으며 온도와 유속에 따라 air-water stripping coefficient는 각각 $5{\sim}10,\;1{\sim}1.5$배 증가하였다. 액상과 기포의 온도차가 클수록 stripping coefficient의 값이 높았으며 유속보다는 온도가 분리능력에 더 큰 영향을 미치는 것으로 나타났다. 회수율은 고온일 때와 유속이 클수록 증가해 $150^{\circ}C$, 84.88m/min 일때 80%의 회수율을 나타내었다. 고온기포접촉법은 stripping coefficient가 에탄올의 초기농도에 큰 영향을 받지 않으므로, 알코올 발효공정에서 배양액의 농도가 5% 이상 높아지면 알코올 생성균주의 생장장해를 일으켜 알코올 생산 수율이 떨어지는 생산물 저해작용을 줄이고 알코올을 회수하는 공정으로 응용될 수 있다.

Keywords