Ultrafiltration of Soybean Cooking Water for the Production of Soy-oligosaccharides

대두올리고당 생산을 위한 대두침출액의 한외여과

  • Published : 1995.04.29

Abstract

Ultrafiltration was applied for the production of soy-oligosaccharides from bean cooking water(BCW), a by-product recovered in soymilk processing. The ultrafiltration of BCW on a membrane of 20,000 cutoff molecular weight recovered most oligosaccharides as permeate with concomitant removal of protein at 40% when volume concentration ratio(VCR) exceeded 5.0. When the VCR exceeded 5.0, membrane rejection value(MRV) for protein started to increase slowly while the MRV for sugar showed a sharp increasing trend showing 6.57% at VCR 5.0 and 19.96% at VCR 10. The optimum VCR based upon the MRV's was 5.0. Maximum recovery of soy-oligosaccharides was, however, obtained at VCR 10.0.

두유제조공정에서 부산물로 다량 발생하는 대두침출액으로부터 대두올리고당을 생산하기 위한 공정으로 한외여과의 적용가능성을 조사하였다. 차단분자량 20,000인 막을 사용하여 용적농축비 5.0 이상으로 한외여과할 경우 단백질을 약 40% 정도 제거할 수 있었으며 올리고당은 거의 전량을 여액으로 회수할 수 있었다. 제단백계수는 용적농축비 5.0 이상에서 완만하게 증가하기 시작한 반면 제당계수는 용적농축비 5.0에서 6.57%이었다가 용적농축비 10.0에서 19.95%로 급격하게 증가하는 양상을 나타내었다. 제거계수를 기준으로한 적정 용적농축비는 5.0이었다. 반면 대두올리고당의 회수율은 용적농축비 10.0에서 최대치를 나타내었다.

Keywords