Effect of the Aloe arborescens Added-Diet on the Cadmium Toxicity in Rat

알로에 첨가식이가 흰쥐의 카드뮴 독성에 미치는 영향

  • 김운성 (한국식품위생연구원) ;
  • 이철호 (고려대학교 자연자원대학 식품공학과) ;
  • 김성조 (원광대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이주돈 (한국식품위생연구원) ;
  • 문광현 (원광대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 백승화 (원광대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1995.08.31

Abstract

This study was performed to investigate the effect of Aloe arborescens on the cadmium toxicity in rats. Thirty male Sprague-Dawley strains were divided into five groups consisting of a control group, a cadmium treatment group and 3 aloe(0.5%, 0.75%, 1%) treatment groups and observed for 9 weeks. The weight increment of the cadmium and 0.75% aloe group was higher than that of the cadmium treatment group(p<0.01). The food intake did not show the consistency rule among the experimental groups and the decrement tendency of food intake affected by cadmium feeding group. The decrement tendency of water intake affected by cadmium appeared to be suppressed by aloe treatment, especially cadmium and 0.75% aloe treatment group showed the remarkable increment of water intake. The diet efficiency of the control group was the highest among the experimental groups and that of cadmium and 0.75% aloe group was higher than other aloe treatment groups. The weight of each organ did not show consistency among the experimental groups but only the testicle of cadmium and 0.75% aloe treatment group was heavier than that of the control group. The cadmium accumulation was high in order of kidney>liver>spleen>heart>lung>testicle>brain. The cadmium content of the cadmium treatment group was more than that of cadmium and 0.5% aloe group, cadmium and 0.75% aloe group, cadmium and 1% aloe group. The cadmium content of cadmium and 0.75% aloe group was the lowest among other aloe treatment groups. Therefore, cadmium and 0.75% aloe is the most recommendable aloe treatment to eliminate the cadmium accumulated in organ.

Aloe 첨가식이가 흰쥐의 cadmium 독성에 미치는 영향을 구명하고자 수행하였다. 실험 동물로 Sprague-Dawley계 수컷 흰쥐 30마리를 사용했으며 대조군과 cadmium 첨가군 및 3개의 Aloe arborescens 첨가군으로 나누었다. 각 실험군을 6마리로 나누어 9주간 실험을 수행한 결과를 요약하면 다음과 같다. 체중의 증가 경향은 cadmium 첨가군보다 cadmium+0.75% aloe 첨가군이 높았다(p<0.01). 식이 섭취량은 실험군들간에 일정한 경향을 인정할 수 없었으며 cadmium 섭취에 의한 식이량은 감소되었다. 물 섭취량은 대조군>cadmium+0.75% aloe 첨가군>cadmium+1% aloe 첨가군>cadmium+0.5% aloe 첨가군>cadmium 첨가군의 순으로 cadmium 섭취에 의한 물 섭취량 감소를 나타냈으며 cadmium 첨가군에 비하여 aloe 첨가군, 특히 cadmium+0.75% aloe 첨가군에서 뚜렷한 증가를 보였다. 식이 효율은 대조군에서 가장 높았으며 cadmium+aloe 첨가군들중, 특히 cadmium+0.75% aloe 첨가군에서 비교적 높았다. 각 장기들의 무게는 실험구들간에 일정한 경향을 보이지 않았으나 고환의 경우에만 대조군에 비하여 cadmium+0.75% aloe 첨가군에서 높았다. 조직 중의 cadmium 함량은 신장>간>비장>심장>허파>고환>뇌의 순으로 높았다. Cadmium 첨가군에 비하여 cadmium+0.5% aloe, cadmium+0.75% aloe, cadmium+1% aloe 첨가군에서 낮았고, 특히 cadmium+0.75% aloe 첨가군이 다른 aloe 첨가군에 비하여 낮은 함량을 보여 cadmium 축적 억제를 위한 적당한 수준임을 알 수 있었다.

Keywords