Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 5
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- Pages.646-651
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Research on the Correlation of the Surface Tension and Sensory Quality of Bitter Substances
쓴 맛 물질의 표면 장력과 쓴 맛의 상관 관계
- Kim, Jeong-Mee (Research Inst. of Food & Nutrition Science, Yonsei University) ;
- Pfeilsticker, Konrad (Department of Food science and Food chemistry, Bonn University)
- 김정미 (연세대학교 생활과학연구소) ;
- Published : 1995.10.31
Abstract
The correlation between the bitter taste and the surface tension was found for bitter tasting, aqueous solutions. By the Szyszkowski's equation, the surface tension (STR) and taste curves (JND) were derived more clearly using the Techplot program. The specific capillary activity (log b values) for bitter tasting solutions are negatively correlated to the recognition threshold. It was shown that a more bitter substances has greater capillary activity. The correlation between the recognition threshold
순수 물질 수용액의 표면장력치 측정과 JND를 통한 맛 관능 분석에 의해 쓴 맛 물질의 표면 장력과 쓴 맛 간의 상관성을 연구한 결과, 모든 쓴 맛 물질 수용액은 용액의 농도가 증가함에 따라 표면 장력이 감소되어 Szyszkowski 방정식과 Techplot program으로 표면 장력 감소 곡선을 수학적으로 나타낼 수 있었고 또한 관능 분석에 의한 JND 맛 곡선도 같은 방법으로 묘사하여 상호 비교됨을 알 수 있었다. 또한 측정된 모든 쓴 맛 성분들에 대하여 표면 장력 곡선으로부터 상수 a, b 값을, 맛 곡선으로부터 상수 A, B 값을 계산하여 쓴 맛 인지역치