Quantitative Fractionation of Total Lipids and Their Fatty Acid Composition in Korean Yam Tubers.

한국산 마지질의 분획 정량과 지방산조성

  • Kim, Yong-Sun (Department of Food And Nutrition, Sookmyung Women's University) ;
  • Kim, Sang-Soon (Department of Food And Nutrition, Sookmyung Women's University) ;
  • Kim, Chul-Jai (Department of Food And Nutrition, Sookmyung Women's University) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University)
  • 김용선 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김상순 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김철재 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 권중호 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 1995.10.31

Abstract

To investigate the lipid components of Korean yams(Dioscorea batatas and Dioscorea aimadoimo), silicic acid column, thin layer and gas chromatographies were applied. Total crude lipid contents in D. batatas and D. aimadoimo were 1.70% and 1.31%, and total purified lipid contents were 1.35% and 0.99% on a dry weight basis. Lipids were fractionated and quantitated by silicic acid column chromatography. The contents of neutral lipids, glycolipids and phospholipids were 43.33, 39.60 and 17.07% in D. batatas and 43.94, 34.74 and 21.32% in D. aimadoimo. Neutral lipids were the most abundant, in which triglycerides and sterol ester were found as the major components. Glycolipids were mainly composed of monogalactosyl and trigalactosyl diglycerides. Phosphatidyl choline and phosphatidyl ethanolamine were the major components of phospholipid. Fatty acids of the total lipids were mainly linoleic and palmitic acids. The fatty acid compositions of neutral lipids, glycolipids and phospholipids were the same tendency as that of total lipids. However, the content of linolenic acid in glycolipids was higher than in neutral lipids and phospholipids when fractionated.

한국산 마(긴마, 단마)에서 총지질을 추출하고 이의 각종 구성 지질을 SCC(silicic acid column chromatography)에 의해 분획 정량하고, 이들의 조성을 TLC에 의해 분별한 후 각 획분의 지방산 조성을 GC에 의하여 분석하였다. 마의 건조물 중 총지질의 함량을 보면, 긴마, 단마는 각각 1.70%, 1.31%이었고 정제 총지질은 각각 1.35%, 0.99%였다. 또한 정제 총지질을 SCC로 중성지질, 당지질 및 인지질로 분획 정량한 결과, 긴마는 각각 43.33%, 39.60%, 17.07%, 단마는 각각 43.94%, 34.74%, 21.32%로 중성지질이 가장 많았다. 마의 중성지질을 구성하는 주요성분은 triglyceride와 sterol ester이며 당지질의 구성성분은 monogalactosyl diglyceride, trigalactosyl dialyceride이었다. 그리고 인지질의 주요 구성성분은 phosphatidyl choline, phosphatidyl ethanolamine이었다. 총 지질을 구성하는 주된 지방산을 보면, 마는 linoleic acid와 palmitic acid가 가장 많은 부분을 차지하였고 또한, 총지질 중의 중성지질, 당지질 및 인지질을 구성하는 주된 지방산 조성은 총지질을 구성하는 지방간 조성의 pattern과 거의 같았으며, 다만 당지질 경우 linolenic acid가 중성 및 인지질에서 보다는 구성성분으로 다소 많았다.

Keywords