한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제27권6호
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- Pages.827-833
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
열수식 살균기의 온도 분포에 관한 연구
Temperature Distribution in Water Cascading Horizontal Retort
- Chung, Myong-Soo (Research Center, Ottogi Foods Co., Ltd.) ;
- Ahn, Tae-Hoe (Research Center, Ottogi Foods Co., Ltd.) ;
- Lee, Yong-Gab (Research Center, Ottogi Foods Co., Ltd.) ;
- Yoo, Moo-Young (Research Center, Ottogi Foods Co., Ltd.)
- 발행 : 1995.12.31
초록
살균 매체로서 스팀에 의해 가열된 열수와 공기의 혼합물을 사용하는 열수식 살균기에 대하여 1회 살균시 파우치의 투입량을 달리 하면서 온도 분포 시험을 행하였다. 시험에 사용된 살균 tank의 부피는 5,900 liter정도이며 190g 용량의 레토르트 파우치를 최대 6000개까지 한번에 살균할 수 있다. 설정 살균 온도 및 시간은
Temperature distribution tests for a water cascading horizontal retort utilizing superheated water with overpressure as a heating medium were carried out under three different loading conditions, that is, empty(P-0), half-fully(P-3000) and fully(P-6000) loaded operating conditions. Tank volume and full loading capacity of sterilizer used for this study were about 5,900 liter and 1,140 kg(6000 pouches having 190 g weight each), respectively. Set point condition for sterilization was