Studies on the Physiological Functionality of Pine Needle and Mugwort Extracts

솔잎과 쑥 추출물의 기능성 점토

  • Published : 1995.12.31

Abstract

This study was conducted to investigate the physiological functionality of the hot water and 70% acetone extracts obtained from the pine needle and mugwort. Flavanol tannin content was above 60% of the total polyphenol in pine needle extracts. 70% Acetone extract from pine needle exhibited inhibition percentage of about 82.2% on the mutagenicity of Trp-P-1. Angiotensin I converting enzyme(ACE) inhibition activity was 61% and 50% in the hot water extract and in the 70% acetone extract respectively. Electron donating ability(EDA) of the hot water and 70% acetone extracts obtained from the pine needle was significantly good above 80%. 70% Acetone extract from pine needle showed inhibitary effect against the polyphenol oxidase(PPO) of water dropwort. The nitrite scavenging ability was appeared in all the extracts examined and it showed $80{\sim}90%$ at pH 3.0. The oxidative stability was determined by POV. Results showed that ethyl acetate fraction is better antioxidants than chloroform and butanol fractions in the soybean oil. Then, in the mugwort extracts, antimutagenicity of 70% acetone extract was similar to that of pine needle. Ratio of ACE inhibition activity was higher than that of pine needle extracts. EDA of hot water and 70% acetone extracts was 45%. Extracts from the mugwort were lower in nitrite scavenging ability about $20{\sim}30%$ than extracts from pine needle.

솔잎과 쑥의 기능성 검토를 위한 연구의 일환으로 열수 및 70% acetone으로 처리하여 얻은 추출물의 항변이원성, angiotensin I converting enzyme(ACE) 저해작용, 전자 공여작용, polyphenol oxidase(PPO)에 대한 저해작용, 아질산염 소거작용, 항산화 작용을 조사하였다. 솔잎의 열수 및 70% acetone 추출물 모두 총 polyphenol 성분 중 flavanol형 tannin의 함량이 60% 이상이었고, 간접변이원인 Trp-P-1을 이용한 항변이원성 실험결과 70% acetone 추출물은 처리구는 82.2%로 열수 추출물보다 높은 억제 활성을 나타내었으나 ACE 저해작용은 열수 추출물이 61%로 70% acetone 추출물의 50%보다 저해능이 높았다. 전자공여작용은 두가지 추출물 모두 80% 이상의 높은 효과를 나타내었다. 미나리에서 분리한 PPO 조효소에 대한 70% acetone 추출물의 저해효과는43%로 나타났고 또한 아질산염 소거작용은 산성 부근(pH 3.0)에서 각 추출물 모두 $80{\sim}90%$의 높은 효과를 보였다. 한편 쑥추출물의 경우 항변이원성은 70% acetone 추출물이 84.1%로 솔잎과 유사하였으나 ACE 저해작용은 열수 추출물이 75.1%로 acetone 추출물의 57.6%보다 높았고, 전자공여 작용은 두 처리구 모두 45% 정도였으며, 아질산염 소거작용은 솔잎에 비해 $20{\sim}30%$ 분해능이 떨어지는 것으로 판명되었다 또한 솔잎 열수 추출물을 chloroform, ethyl acetate, butanol을 이용하여 얻은 분획물을 대두유에 첨가하여 저장기간 중 항산화성을 조사한 결과 ethyl acetate 분획물이 가장 효과가 있었다.

Keywords