Effects of Rehydration Methods on viability after Freeze-drying of Streptomyces aureofaciens

Streptomyces aureofaciens 동결건조후 재수화 방법이 생존도에 미치는 영향

  • Lee, Hyean-Woo (Department of Microbiological Engineering, Kon-Kuk University) ;
  • Yi, Dong-Heui (Department of Microbiological Engineering, Kon-Kuk University) ;
  • Lee, No-Woon (Department of Microbiological Engineering, Kon-Kuk University)
  • 이현우 (건국대학교 미생물공학과) ;
  • 이동희 (건국대학교 미생물공학과) ;
  • 이노운 (건국대학교 미생물공학과)
  • Published : 1995.12.31

Abstract

In order to examine the effect of rehydration methods on viability after freeze-drying of Streptomyces aureofaciens, we labeled the DNA of S. aureofaciens with $^3H-adenine$. Extracellular radioactivity levels appeared to be high in the rehydrated solutions after freeze-drying than freezing-thawing. In effects of rehydration after freeze-drying, the viability of the cell appeared about 20% in case of with admitting air at single ampule, but that of which appeared about 91% in case of without admitting air at double ampule. Thus, S. aureofaciens cells were damaged during the process of rehydration after freeze-drying.

동결건조후 재수화 방법이 Streptomyces aureofaciens 생존도에 미치는 영향을 실험하기 위해 $^3H-adenine$을 DNA에 주입시킨후 유출되는 방사선량과 균을 전자현미경으로 관찰하였다. 그 결과 Streptomyces aureofaciens의 손상은 동결건조 과정에서 일어나는것 보다 재수화 과정에서 공기를 허용한 상태에서 재수화시 크게 일어났으며, 그 생존도는 약 20%이고, 공기가 없는 밀봉된 진공상태의 이중 용기에서 재수화시 약 91%로 나타났다. 공기를 허용한 개봉된 이중 용기에서 증류수에 잠긴채 재수화한 생존도는 약 36%이며, 이중 용기에 $N_2-gas$를 주입하여 밀봉된 상태에서 재수화한 경우 약 83% 생존도를 나타냈다. 따라서 생존도는 재수화 과정에서 산소의 영향을 매우 크게 받는 것으로 나타났다.

Keywords