Optimized Production of Microbial Surfactant, S-acid, from Pencilium spiculisporum

Penicilium spiculisporum으로부터 미생물 계면활성제의 최적생산에 관한 연구

  • Published : 1995.05.01

Abstract

Investigation and optimization of culturing conditions were performed for the production of microbial surfactant, O-acid (precursor of S-acid) using Pencilium spiculisporum. Glucose and ammonium nitrate were found to be the most effective carbon and nitrogen sources, respectively. Supplementation of medium with trace elements, such as $CaCl_2 and FeSO_4$, increased the O-acid production by 20% and maintenance of the dissolved oxygen tension near saturation increased 40% of the O-acid productivity. Also 60% increase in the O-acid production was observed by maintaining the glucose concentration near 50%g/l by feeding glucose during the cultivation.

P. spiculispoTum으로부터 생산되는 미생물계변활 성제인 S-acid의 전구체인 O-acid 생산에 영향을 주는 인자들을 검토하고 포도탕 유가배양을 통해 최 척생산조건을 조사하였다. 탄소원으로 oil 등은 별 영향을 마치지 않았고 포도당이 O-acid 생산에 적절 한 탄소원이였으며 무기질소원으로는 $NH_4NO_3$가 높은 O-acid 생산량을 보였다. 미량원소인 $CaCl_2, FeSO_4$등의 첨가에 의해 약 20% 정도의 O-acid가 증가되었으며 용존산소는 포화에 가깡게 유지한 경 우 생산량은 40% 증가되였다. 배양 중 포도당농도는 $50g/\ell$로 유지하는 것이 최적이었으며 Fermentor 에서 포도당의 유가식공급에 의한 경우, 회분식에 비하여 약 60% 의 O-acid 생산증가를 보였다.

Keywords