The Effects of Phenolic Radical Carriers on the Enzymatic. Bleaching of Kraft Pulp

Kraft펄프의 효소표백반응에 미치는 페놀라디칼 전달체의 영향

  • 류근갑 (울산대학교 화학공학과)
  • Published : 1995.05.01

Abstract

The effects of enzymatic pretreatments on the bleaching of kraft pulp were studied. The kappa number of pulp samples which represents the lignin content of pulp decreased by 25.2% by the pretreatments with xylanase(EC 3.2.1.8, Pulpzyme HB) while it decreased by 13.7% without enzyme pretreatments after the extraction of the pretreated pulp samples in 1N NaOH. To enhance the effects of enzymatic pretreatment on the bleaching of kraft pulp, phenols were used as radical carriers with the simultaneous use of peroxidase(EC 1.11.1.7, Novozyme 502), $H_2O_2$, and xylanase. Guaiacol (1mM) was most effective by decreasing the kappa number by 29.6% when a low initial concentration of $H_2O_2$ (0.1mM) was used. The use of either a higher initial concentration of $H_2O_2$ or phenols lacking electron donating substituents such as phenol and p-chloyophenol, however, decreased the efficiency of enzymatic pretreatment indicating that the production rate and the stability of phenolic radicals are important parameters.

효소를 이용한 펄프의 전 처리가 펄프의 표백 효 과에 미치는 영향을 조사하였다. 펄프의 kappa number 감소율은, 효소를 사용하지 않고 IN NaOH 용액으로 추출하였을 경우에는 13.7% 였으나 xyla nase(EC 3.2.1.8, Pulpzyme HB)를 사용하여 전 처 리를 하였을 경우에는 IN NaOH 추출 후 25.2%로 증가하였다. Xylanase와 함께 peroxidase mc 1.11.1.7, Novozyme 502) 빛 $H_2O_2$(O.lmM)를 사용하여 전 처리를 하였을 때, 페놀성 물질을 radical carrier 로 사용할 수 있는 가능성을 조사하였다. Radical carner로서 guaiacol(ImM)을 사용하면 kappa number의 감소율이 29.6%로 증가하였다. 그러나 phenol, p-chlorophenol 등을 radical carrier로서 샤용하거나 높은 농도의 $H_2O_2$(ImM)를 사용할 경우 에는 kappa number의 감소율은 줄어들므로 radi cal의 생성 속도 및 radical의 안정성이 중요한 변수 가 됨을 알 수 있었다.

Keywords