A Survey on the Children한s Notion in Kimchi(II) - Children한s Opinions for Kimchi and Their Actual Consuming Behavior -

어린이의 김치의식에 관한 실태조사(II) - 김치섭취에 대한 의식 및 섭취실태 -

  • Song, Yeong-Ok (Dept. of Food and Nutrition, Kimchi Research Institute, Pusan National University) ;
  • Kim, Eun-Hee (Dept. of Food and Nutrition, Dongrae Women' Junior College) ;
  • Kim, Myung (Dept. of Food and Nutrition, Yangsan Junior College) ;
  • Moon, Jung-Won (Dept. of Home Economics, Pusan Women' Junior College)
  • 송영옥 (부산대학교 식품영양학과 및 김치연구소) ;
  • 김은희 (동래여자전문대학 식품영양과) ;
  • 김명 (양산전문대학 식품영양과) ;
  • 문정원 (부산여자전문대학 가정과)
  • Published : 1995.10.01

Abstract

A survey on the children's thought for kimchi intake and practical amount of kimchi consumption were conduction in April of 1995 to get basic information needed for the development of special kimchi for the children. And the effects of nutritional guidance on consumming kimchi was also investigated. Total of 1100 students in 2nd, 4th, and 6th grade from public and private elementary school participated in this survey. The eighty three percent of student think they should eat kimchi mainly because kimchi is good for the health(48.0%) and kimchi is our traditional food(31.8%). However, only 26.5% of children consume more than 5 pieces($4{\times}5cm$) of kimchi per mela and 64.5% consume less than 1~2 pieces. This shows that children's opinion(p<0.001), preference(p<0.001) and actual consumption(p<0.001) for kimchi was found to be very significant. Thus the nutritional guidance is important as much as the development of children's kimchi. Children wanted kimchi which is sweet, mild hot and not too strong in flavor. Ingredients children wanted in kimchi were pear, apple, tangerine, carrot and onion. Children's most favorite foods cooked with kimchi were stir fried kimchi rice and kimchi stew. But children did not like kimchi hamberger, pizza topped with kimchi and rice cooked with bean sprout and kimchi.

신세대 기호성 김치의 개발을 위한 기초작업의 일환으로 부산시내 공 사립 국민학교 2, 4, 6학년에 재학중인 1,100명을 대상으로 김치섭취에 대한 의식 및 섭취실태, 이에 미치는 부모의 영양교육의 중요성을 설문지를 통하여 살펴보았고 또한 김치를 이용한 음식에 대한 선호도도 아울러 조사하였다. 조사대상 학생의 83.0%가 김치를 먹어야 된다고 생각하고 있으며, 그 이유로는 건강에 좋기 때문에(48.0%), 우리의 전통 식품이므로(31.8%)라고 대답하였다. 그러나 실제로 김치를 섭취하는 양은 한끼에 5조각($4{\times}5$) 이상을 먹는 학생이 26.5%인데 반해 1~2조각 이하 또는 전혀 먹지 않는다라고 대답한 학생이 전체의 64.7%로서 김치를 섭취하여야 한다고 생각하는 의식과는 큰 차이가 있었다. 부모님의 김치섭취에 대한 권유도는 어린이들의 김치 섭취 의식(p<0.001), 선호도(p<0.001) 및 섭취량(p<0.001)에 미치는 영향이 상당히 컸으며 그 유의성이 매우 높아 영양교육의 중요성이 부각되었다. 어린이들은 다소 달콤하고, 덜 맵고, 강한 냄새가 나지 않는 김치를 원했으며 이러한 김치의 제조를 위해 배, 사과, 귤, 당근 및 양파 등의 부재료를 첨가하기를 원했다. 김치를 이용한 요리중에서는 김치볶음밥 및 김치찌개를 가장 좋아하였고, 김치피자, 김치햄버거, 김치콩나물밥 등의 선호도는 낮았다.

Keywords

References

  1. 식품과 영양 v.8 김치의 맛과 영양 이서래
  2. Genetic toxicology of the diet Dietary desmutagens Kada,T.;Inoue,T.;Morita,K.;Namiki,M.;Knudsen,I(ed.)
  3. 한국식품과학회지 v.23 마늘의 돌연변이 유발 억제 및 HT-20 결장암 세포의 성장저해 효과 박건영;김소희;서명자;정해영
  4. 한국영양식량학회지 v.20 Salmonelia assay system 에서 고추가루에 의한 aflatoxin B의 돌연변이 유발 저해효과 김소희;박건영;서명자
  5. 한국식품과학회지 심포지움 발표논문집 김치의 영양생리학적 평가 오영주;황인주;Leitzman,C.
  6. 한국영양식량학회 v.24 어린이의 김치의식에 관한 실태조사(1)-김치 선호도에 관한 조사 송영옥;김은희;김명;문정원
  7. SAS/STAT guide for personal computer
  8. 한국식문화학회지 v.5 충북 벽촌지역 국민학교 아동의 식생태에 관한 연구 배수경;최경숙;김복희;윤혜영;모수미;김인숙;강성구;김종락