The Effect of Dietary Fiber on The Liver Xanthine Oxidase Activity in Rats

식이섬유 첨가가 흰쥐의 간 Xanthine Oxidase 활성에 미치는 영향

  • 윤종국 (계명대학교 공중보건학과) ;
  • 이영순 (계명전문대학 식품영양과) ;
  • 이혜자 (계명대학교 공중보건학과)
  • Published : 1995.12.01

Abstract

To evaluate the effect of dietary fiber on the protein utilization, Sprague-Dawley rats were fed diet containing 15% or 30% of pectin and 15% or 30% ${\alpha}-cellulose$. Control group was fed fiber free diet. The animals were fed and libitum for 5 weeks. Weight gain was less in the rat fed a pectin supplemented diet than those fed ${\alpha}-cellulose$ supplemented or control diet. Furthermore, weight gain decreased more by the addition of 30% pectin than 15% pectin level. The rats fed ${\alpha}-cellulose$ or pectin shwoed a decreasing tendency of food efficiency ratio compared to the control group. The rats fed a diet containing pectin showed an increasing tendency of the liver weight compared to the control group and those fed cellulose. The rats fed a diet containing pectin showed a decreasing tendency of hepatic protein content compared to those fed cellulose or control group fed fiber free diet. The rats fed diet containing pectin(15%, 30%) showed remarkable decreased activity of liver xanthine oxidase compared with those fed ${\alpha}-cellulose$ or the control group. These results suggested that the pectin may be alter the absorption of protein in intestinal lumen.

식이섬유가 단백질 흡수에 미치는 영향을 알아보기 위하여 흰쥐에 pectin 및 ${\alpha}-cellulose$를 첨가(0%, 15%, 30%)한 식이로 5주간 사육한 후 간조직 중 단백질 함량 및 Xanthine oxidase 활성을 측정함과 동시에 장기 무게와 사육기간 중 사료효율의 변동은 관찰하여 이들을 상호 비교 검토하였다. 실험동물의 사육기간 중 체중의 변동은 대조군에서는 처음 체중의 약 3.6배, 10%, 30%, ${\alpha}-cellulose$ 첨가군은 두군 모두 약 3.5배, 15% pectin 첨가군은 약 2.9배, 30% pectin 첨가군은 약 1.9배로 증가되었다. 세 군간에 체중 증가량에 있어서는 대조군과 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군 간에는 체중 증가율이 거의 유사하게 관찰되었으나 15% pectin 첨가군은 대조군 보다 약 24%(p<0.01) 저하되었으며 30% pectin 첨가군은 15% pectin 첨가군에 비하여 약 38%의 현저한 감소를 보였다. 한편 사료효율은 ${\alpha}-cellulose$ 및 pectin 첨가군은 대조군에 비하여 떨어지는 경향을 보였으며 식이섬유는 첨가 함량에 비례하여 사료효율이 역시 떨어지는 경향을 관찰할 수 있었다. 최종 장기의 체중당 백분율에 있어서는 대체적으로 pectin 첨가군이 대조군 및 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군에 비하여 높은 치를 나타내는 경향을 보였으며 특히 간장에 있어서 그 차이가 심했다. 이때 간조직 중 단백질 함량은 15%, 30% pectin 첨가군의 두군 모두 대조군에 비하여 약16% 감소되었으며 간 xanthine oxidase 활성치는 15% pectin 첨가군과 30% pectin 첨가군 공히 대조군 보다 약 40%의 유의한(p<0.01) 감소를 보였다. 또한 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군은 대조군과 별다른 차이를 볼 수 없었다.

Keywords

References

  1. J. Lab. Clin. Med. v.66 Xanthine oxidase activity in human tissues and its inhibition by allopurinol Watts,R.W.E.;Watts,J.E.M.;Seegmiller,J.E.
  2. J. Lab. Clin. Med. v.74 A sensitive and radioactive assay for serum and tissue xanthine oxidase Ramboer,C.R.H.
  3. J. Biol. Chem. v.241 The mechanism of dietary alterations in rat hepatic xanthine oxidase levels Row,P.B.;Wyngaarden,J.B.
  4. 과학논문집 제9집 저단백 식이로 성장한 흰쥐에 있어서 급성기아상태가 단백질 및 핵산 대사에 미치는 영향 윤종국
  5. J. Nutr. v.47 A study of the relationship of liver xanthine oxidase to quality of dietary protein Litwack,G.;Williams,J.M.Jr.;Chen,L.;Elvehjem,C.A.
  6. J. Nutr. v.49 Further studies relating liver xanthine oxidase to quality of dietary protein Litwack,G.;Williams,J.M.Jr.;Fatterpaker,P.;Chen,L.;Elvehjem,C.A.
  7. J. Nutr. v.52 Studies on the response of liver xanthine oxidase to dietary protein in weanling rats Litwack,G.;Fatterpaker,P.;William,J.M.Jr.;Elvehjem,C.A.
  8. J. Nutr. v.76 Effect of dietary protein level on growth and live enzyme activities of rats Muramatsu,K.;Ashida,K.
  9. Agr. Biol. Chem. v.26 Relationship between the nutritive value of dietary protein and liver xanthine oxidase activity in young rats Muramatsu,K.;Ashida,K.
  10. J. Biol. Chem. v.241 The mechanism of dietary alteration in rat hepatic xanthine oxidase levels Rowe,P.B.;Wyngaarden,J.B.
  11. 한국영양식량학회지 v.20 식이성 단백질 함량에 따른 흰쥐의 사염화탄소 투여가 xanthine oxidase 활성에 미치는 영향 윤종국;이상일;신중규
  12. Mordern nutrition in health and disease (6th ed.) Goodhart,R.J.;Shills,M.E.
  13. Am. J. Clin. Nutr. v.32 Carbohydrate and lipid metabolism Anderson,J.W.
  14. J. Nutr. v.113 The effect of pectin on the utilization of marginal levels of dietary protein by weanling rats Delorme,C.B.;Gordon,C.I.
  15. J. Nutr. v.112 Effect of dietary fiber components on fecal nitrogen excretion and protein utilization in growing rats Shah,N.;Atallah,M.T.;Mahoney,R.R.;Pellett,P.L.
  16. 계명연구논총 제4집 식이내 섬유질(pectin 및 cellulose) 수준이 lipoprotein fraction에 미치는 영향 윤종국;이영순;이방자
  17. 계명 연구논총 제 2집 비색법에 의한 흰쥐 간조직의 xanthine oxidase 활성 측정법 윤종국
  18. J. Biol. Chem. v.177 Determination of serum protein by means of the biuret reaction Gornall,A.G.;Bardawill,C.J.;David,M.M.
  19. Documenta geigy scientific table (6th ed.) Geigy,J.R.
  20. J. Nutr. v.76 Effect of dietary protein level on growth and liver enzyme activities or rats Muramatsu,K.;Ashida,K.
  21. Can. J. Biochem. v.44 Effect of variations in protein intake on enzyme of amino acid metabolism Harper,A.E.
  22. Am. J. Physiol. v.197 Factors influencing food intake of rats fed low protein rations Meyer,J.H.;Hargus,W.A.
  23. Am. J. Clin. Nutr. v.33 Protein igestibility of same protein preparations by human and rat assays and by in vitro enzyme digestion methods Bodwell,C.E.;Satterlee,L.D;Hackler,L.R.
  24. Ann Nutr. Aliment. v.28 Role des gommes des Mucilages surla digestibilite Arnal-Peyrot,F.;Adrian,J.
  25. J. Nutr. v.110 Effects of dietary pectin and fat on the small intestinal contents and exocrine pancreas of rats Forman,L.P.;Schneeman,B.O.