Abstract
To evaluate the effect of dietary fiber on the protein utilization, Sprague-Dawley rats were fed diet containing 15% or 30% of pectin and 15% or 30% ${\alpha}-cellulose$. Control group was fed fiber free diet. The animals were fed and libitum for 5 weeks. Weight gain was less in the rat fed a pectin supplemented diet than those fed ${\alpha}-cellulose$ supplemented or control diet. Furthermore, weight gain decreased more by the addition of 30% pectin than 15% pectin level. The rats fed ${\alpha}-cellulose$ or pectin shwoed a decreasing tendency of food efficiency ratio compared to the control group. The rats fed a diet containing pectin showed an increasing tendency of the liver weight compared to the control group and those fed cellulose. The rats fed a diet containing pectin showed a decreasing tendency of hepatic protein content compared to those fed cellulose or control group fed fiber free diet. The rats fed diet containing pectin(15%, 30%) showed remarkable decreased activity of liver xanthine oxidase compared with those fed ${\alpha}-cellulose$ or the control group. These results suggested that the pectin may be alter the absorption of protein in intestinal lumen.
식이섬유가 단백질 흡수에 미치는 영향을 알아보기 위하여 흰쥐에 pectin 및 ${\alpha}-cellulose$를 첨가(0%, 15%, 30%)한 식이로 5주간 사육한 후 간조직 중 단백질 함량 및 Xanthine oxidase 활성을 측정함과 동시에 장기 무게와 사육기간 중 사료효율의 변동은 관찰하여 이들을 상호 비교 검토하였다. 실험동물의 사육기간 중 체중의 변동은 대조군에서는 처음 체중의 약 3.6배, 10%, 30%, ${\alpha}-cellulose$ 첨가군은 두군 모두 약 3.5배, 15% pectin 첨가군은 약 2.9배, 30% pectin 첨가군은 약 1.9배로 증가되었다. 세 군간에 체중 증가량에 있어서는 대조군과 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군 간에는 체중 증가율이 거의 유사하게 관찰되었으나 15% pectin 첨가군은 대조군 보다 약 24%(p<0.01) 저하되었으며 30% pectin 첨가군은 15% pectin 첨가군에 비하여 약 38%의 현저한 감소를 보였다. 한편 사료효율은 ${\alpha}-cellulose$ 및 pectin 첨가군은 대조군에 비하여 떨어지는 경향을 보였으며 식이섬유는 첨가 함량에 비례하여 사료효율이 역시 떨어지는 경향을 관찰할 수 있었다. 최종 장기의 체중당 백분율에 있어서는 대체적으로 pectin 첨가군이 대조군 및 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군에 비하여 높은 치를 나타내는 경향을 보였으며 특히 간장에 있어서 그 차이가 심했다. 이때 간조직 중 단백질 함량은 15%, 30% pectin 첨가군의 두군 모두 대조군에 비하여 약16% 감소되었으며 간 xanthine oxidase 활성치는 15% pectin 첨가군과 30% pectin 첨가군 공히 대조군 보다 약 40%의 유의한(p<0.01) 감소를 보였다. 또한 ${\alpha}-cellulose$ 첨가군은 대조군과 별다른 차이를 볼 수 없었다.