Antibody Producibilities of Salmonella typhi in Mice fed on Different Fatty Acids

지방산을 투여한 마우스의 Salmonella typhi에 대한 항체 생성력

  • 이정화 (인제대학교 부산백병원 임상병리과) ;
  • 김용호 (인제대학교 임상병리학과) ;
  • 이원재 (부산수산대학교 미생물학과) ;
  • 함건주 (인제대학교 부산백병원 임상병리과)
  • Published : 1995.12.01

Abstract

The effect of different fatty acids supplementation on antobody production of Salmonella typhi was studied in ICR mice. Subjects supplemented their diets with $50\mu$g of extracted pig oil(as a saturated fatty acid) and fish oil (as a unsaturated fatty acid) / 2 days for 8 weeks. Blood was collected control and experimental groups of mice after 8 weeks of oil supplementation. The different fatty acids supplementation reduced unsaturated fatty acids composition in mice liver such as $C_{18:3}, \; C_{20:3}\; and\; C_{20:4}\; except\; C_{18:1}\; and\; C_{18:2}/C_{18:0}$ in fish oil and pig oil groups compared to control group. Also, the phagocytic activities of mice macrophages for Candida albicans was reduced by 6% in pig oil group and 9% in fish oil group than control group. The antigen-stmulated lympocite proliferative response was significantly increased by fatty acid in pig oil group(48%) but 57% in fish oil group. The different fatty acid supplementation increased antibody production in both experimental groups than control group ; this increase was only significant in pig oil group(1:$2^4$) on mice but not in fish oil group(1:$2^0$) compared to control group(1:$2^0$), however, increased antibody titer in both groups in vitro spleen cell culture supernatant(1:$2^3$ in fish oil group and 1:$2^2$ in pig oil group compared to control group 1:$2^0$). Thus, fish oil supplementation was immunosuppresive agent in macrophage phagocytosis, in-vivo antobody producibilities and lympocyte proliferation but pig oil supplementation was more effective than fish oil in antibody formation in-vivo. We find that antibody producibilities affected by fed on different fatty acids were considered by balance between saturated and unsaturated fatty acid, and $C_{20:3}/C_{20:4}$ ratio. Also, it affected to antigen-stimulated lymphocyte proliferation and macrophage phagocytic activities.

지방산 식이가 항체 생성력에 미치는 영향을 알아보기 위하여 ICR계 마우스를 기본사료만 투여한 대조군, 돈유 투여군, 그리고 정어리유 투여군으로 나눈 다음, 추출한 지방산을 8주동안 경구 투여한 후, 마우스 간조직 중의 지방산 조성 변화, Salmonella typhi에 대한 항체 역가, 복강내 대식세포의 탐식능 및 비장세포의 증식능을 비교 관찰한 결과는 다음과 같다. 대조군에 비하여 돈유 투여군에서는 $C_{18:3}$, $C_{20:3}$, $C_{20:4}$ 등의 지방산이 감소하였고, 정어리 투여군에서는 $C_{18:1}$, $C_{18:2}$, $C_{18:0}$를 제외한 주요 불포화 지방산 성분이 감소되었다. 대식세포의 탐식능에서는 대조군에 비하여 실험군의 대식세포 탐식능이 저하되었고, 마우스 생체 항체 생성력은 돈유 투여군이 대조군 및 정어리유 투여군보다 높은 역가를 나타내었으며, 마우스 비장세포 배양 상층액 중의 항체 역가는 마우스 생체 역가와는 다르게 정어리유 투여군이 더 높은 역가는 나타내었다. 또한 비장세포 증식능은 증시능을 나타내었다. 이러한 차이는 포화, 불포화 지방산 균형 증가에 의하여 면역 억제력이 높아진 결과로 생각되며, 포화 지방산의 투여는 항체 생성력을 현저하게 증가시킬 수는 있으나 면역 억제력은 타나내지 못함을 알 수 있었다.

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