Column-Switching System을 이용한 우유속의 D-아미노산의 미량정량

Micro-Determination of D-Amino Acids in Milk by using Column Switching System

  • 이선행 (경북대학교 사범대학 화학교육과) ;
  • 김경희 (경북대학교 사범대학 화학교육과) ;
  • 이영철 (경북대학교 사범대학 화학교육과) ;
  • 김상태 (육군 제 3사관학교 화학과)
  • Lee, Sun Haing (Department of Chemistry Education, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Kyoung Hee (Department of Chemistry Education, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Young Cheol (Department of Chemistry Education, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Sang Tae (The Third Military Academy)
  • 발행 : 19950400

초록

시중에 시판되고 있는 우유를 전처리하여 이 우유에 포함된 유리 아미노산을 dansyl-chloride로 유도체화시켜 C-18 컬럼을 이용한 역상 LC법으로 분리한 다음 표준물 첨가법으로 정량했다. 미량의 D-아미노산의 분리에서는 LC의 Column-Switching System을 이용하였으며 비키랄 컬럼을 통과한 단실 D/L-아미노산에 $Cu(N-benzyl-L-proline)_2$를 이동상에 첨가한 키랄 분리를 수행하여 L-아미노산에서 D-아미노산을 분리 정량했다. 이 방법은 우유시료 중에 존재하는 16가지 아미노산의 정량이 가능하며 이중에 12가지의 D-아미노산이 column switching 방법을 통한 키랄 분리로 정량이 가능하다. 우유 100 mL에 총 유리 아미노선이 41.00 mg 포함되어 있음을 확인했으며, D-아미노산은 D-glutamic acid가 2.05%, D-alanine 2.93%만이 포함되어 있음을 확인했다.

Free amino acids were isolated from milk and their absolute amounts were determined by reversed phase high performance liquid chromatography after derivatization with dansyl chloride. The determination of D- and L-amino acids was based on achiral separation on a C18 column. It was found that milk contained totally 41.00 mg DL-amino acids in 100 mL milk. The level of D-amino acids to L-amino acids was determined by a column-switching system combining an achiral reversed phase separation and chiral chelate additive. The chiral separation was carried out with addition of the chiral Cu(N-benzyl-L-proline)2 chelate to the mobile phase in reversed phase liquid chromatography. It was found that the determination of 16 different amino acids is feasible in the milk sample with a C18 column separation and 12 D-amino acids out of the 16 amino acids can be determined via the column-switching system with chiral separation. 2.05% of D-glutamic acid and 2.93% of D-alanine were found in milk.

키워드

참고문헌

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