Studies on the Isolation and Immunochemical Properties of SIgA from Human and Bovine Milk

인유(人乳) 및 우유(牛乳)로부터 Secretory Immunoglobulin A의 분리(分離) 및 면역화학적(免疫化學的) 특성(特性)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Lee, Jo Yoon (Dept. of Food and Nutrition Science, Joongbu Univ.) ;
  • Kim, Jong Woo (Dept. of Dairy Science, Chungnam National Univ.)
  • 이조윤 (중부대학교 식품영약학과) ;
  • 김종우 (충남대학교 농과대학 낙농학과)
  • Published : 1995.06.30

Abstract

These experiments were carried out to isolate SIgA from human and bovine milk. The immunochemical properties of SIgA from human and bovine milk were examined by Gel filtration, DEAE and SDS-PAGE. Double Immunodiffusion, and Immunoelectrophoresis. The results obtained are as follows: 1. Human SIgA was purified from colostrum of Korean women by repeated gel filtration on Sephadex G-200 and Sepharose 6B, but bovine SigA was not cleary purified from bovine colostrum of Holstein cows by anion exchange chromatography using DEAE-Sephadex A-50 and gel filtration on Sephadex G-200 and Sepharose 6B. 2. The immunochemical properties of fractions from gel filtration on the Sephadex G-200 and Sepharose 6B column as assessed by Immunoelectrophoresis and double Immunodiffusion to identify the presence of IgM in first peak fraction, and the presence of pure SIgA in second peak fraction. However, Bovine SigA rich fraction from bovine colostrum of Holstein cows contained a large amount of $IgG_1$-dimer in addition to SIgA. 3. The fragments of reduced bovine colostrum SIgA rich fraction were estimated to have molecular weights of secretory component, heavy chain and light chain (75,000-80,000, 50,000-60,000, 25,000-27,000 daltons) by SDS-PAGE, respectively. Those were similar to the molecular weight of reduced SIgA from human milk.

본(本) 연구(硏究)는 한국인(韓國人) 산모(産母)로 부터 수집한 초유(初乳) 및 Holstein종(種)으로 부터 수집한 초유(初乳) 중에 존재하는 Secretory immunoglobulin A의 분리방법(分離方法)을 검토하고 분리(分離)된 분획들의 면역화학적(免疫化學的) 특성을 비교 검토하여 향후 인공영양(人工營養)에 대한 시험(試驗) 자료를 얻고자 하였으며 그 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 인유(人乳) 초유(初乳) 중의 SIgA는 Sephadex G-200과 Sepharose 6B를 통한 gel-filtration 만으로도 순수한 상태로 분리(分離) 정제할 수 있었으나, 우유(牛乳) 초유(初乳) 중의 SIgA는 gel-filtration을 반복하는 방법(方法)으로는 순수한 상태로 분리(分離) 및 정제할 수 없었으며, gel-filtration으로 얻어진 SIgA rich fraction을 모아서 DEAE를 실시한 결과(結果) 또한 마찬가지로 SIgA를 순수한 상태로 분리(分離)할 수는 없었다. 2. 인유(人乳) 초유(初乳)로 부터 gel-filtration을 통하여 분리(分離)한 분획들을 Immunoelectrophoresis 및 Double immunodiffusion 방법(方法)으로 면역화학적(免疫化學的) 특성을 살펴본 결과(結果), 첫번째 peak의 분획에서 IgM이 존재하고 있음을 확인할수 있었으며 두번째 peak의 분획에서 SIgA가 순수한 상태로 존재하고 있음을 확인할수 있었다. 반면에 우유(牛乳) 초유(初乳)로 부터 gel filtration 및 DEAE를 통하여 분리(分離)한 분획들을 같은 방법(方法)으로 면역화학적(免疫化學的) 특성을 살펴본 결과(結果), SIgA rich fraction 중에는 IgG가 다량(多量)으로 혼재(混在)되어 있음을 확인할 수 있었다. 3. 우유(牛乳) 초유(初乳)에서 분리(分離)한 SIgA rich fraction의 Fragment를 SDS-PAGE로 분자량을 측정해 본 결과(結果), Secretory component가 77,000-80,000, Heavy chain이 50,000-60,000, Light chain이 25,000-27,000 dalton으로 나타났으며 J-chain은 Light chain과 중복되어 분자량 측정이 어려웠다. 이와같은 결과(結果)는 인유(人乳) 초유(初乳) 중에 존재하는 SIgA Fragment 분자량과 유사한 결과(結果)를 보여주었다.

Keywords