Physiological Characteristics of Listeria Monocytogenes YM-7

Listeria monocytogenes YM-7의 생리적 특성

  • KIM Young-Mog (Department of Food Science & Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • PARK Uk-Yeon (Department of Food Science & Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • MOK Jong-Soo (Department of Food Science & Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • CHANG Dong-Suck (Department of Food Science & Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 김영목 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 박욱연 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 목종수 (부산수산대학교 식품공학과) ;
  • 장동석 (부산수산대학교 식품공학과)
  • Published : 1995.07.01

Abstract

Listeria monocrogenes has been increasingly recognized as an important food poisoning and pathogenic bacterium which is Gram positive, non spore forming and facultative anaerobic rod shape. Bacteriological and physiological characterization of L. monocytogenes YM-7 isolated from a patient was performed. Optimum growth condition of 1. monocytogenes YM-7 was at $37^{\circ}$, pH 8.0 and $0\%$ sodium chloride in tryptic soy broth, and then it grew pretty well in the range of $8-40^{\circ}C,\;pH 5.0-10.0\;and\;up\;to\;7\%$ of sodium chloride in the medium. The highest hemolysin activity of hemolysin produced by L. monocytogenes YM-7 was shown in the stationary phase of its growth. Hemolysin produced by the isolated strain was stable at $4^{\circ}C\;and\;pH\;6.0-8.0, while it was gradually unstable by increasing the storage temperature.

리스테리아 증세로 의심되는 환자의 혈액으로부터 분리한 균은 저온에서의 운동성 시험, 용혈능 검정시험, 당 이용성, CAMP 시험의 결과 전형적인 L. monocytogenes의 특성을 보여 L. monocytogenes YM-7로 동정하고 명명하였다. L. monocytogenes YM-7의 세균학적 특성과 이 균이 생산하는 용혈독소의 이화학적 특성은 다음과 같다. L. monocytogenes YM-7 균주는 Gram양성 간균으로, 운동성 측정 결과 반고체 배지에서 우산 모양의 층이 생겼고, 최적증식조건은 $37^{\circ}C$, 식염 농도 $0^{\circ}C$, pH 8.0이었고, 이 균의 생육 가능범위는 $8-40^{\circ}C$, 식염 농도 $0.7\%$, pH 5.0-10.0였다. L. monocytogenes YM-7 균주가 생산하는 용혈독소는균 생육곡선의 정지기 부근에서 최대 활성을 나타내었다. 이 용혈독소는 비교적 열에 불안정하였으나, $37^{\circ}C$에서 180분 후에도 용혈활성이 남아 있었다. 그리고 용혈독소는 pH 6.0-8.0에서 안정하였으나 그 외의 pH 영역에서는 매우 불안정 하였다

Keywords