Comparison of Growth Characteristics of Soybean Sprouts Cultivated by Three Methods

콩나물 재배방법에 따른 생장 특성 비교

  • Shin, Dong-Hwa (Department Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
  • Choi, Ung (Department Food Science and Technology, Chonbuk National University)
  • 신동화 (전북대학교 식품공학과) ;
  • 최웅 (전북대학교 식품공학과)
  • Published : 1996.04.30

Abstract

Soybean sprouts(Paektae chunjari variety) cultivated for 5 days at a high temperature and humidity condition placed in the position of either upside down (method 1) or up right (method 2) were compared with the sprouts grown for 9 days with the conventional method (method 3) with respect to appearance, yield, rotten rate and organoleptic quality. The method 1 sprouts cultivated at a high temperature and humidity by sprinkling underground water (controlled temperature $17^{\circ}C$) 8 times a day were not significantly different in yield, rotten rate and moisture content from the method 2 sprouts except the lighter individual weights. The total weight yield of method 1 sprouts ($699{\pm}8.14%$699±8.14%) was lower than that of the method 3 sprouts ($771{\pm}11.8%$) but there was no significant difference in rotten rate ($0.83{\pm}0.07$). The organoleptic quality of the method 1 sprouts were superior in colour, flavor and overall taste than the method 3 sprouts.

1994년도산 백태 준자리콩을 이용하여 고온 다습한 조건에서 거꾸로 뒤집은 상태(방법 1)및 정상적인 방법 (방법 2)으로 5일간 재배한 콩나물과 일반적 인 방법(방법 3)으로 9일 재배한 콩나물과의 외형적인 특징, 수율, 부패율 등을 비교하였고, 관능경가를 통하여 품질을 비교 평가하였다. 고온($23{\sim}29^{\circ}C$) 다습(RH 85-96%)한 상태에서 주기적(8회/1일)으로 정온($17^{\circ}C$)의 지하수를 살수하민서 5일 등안 거꾸로 재배한 콩나물이 정상적 방법(방법 2)으로 재배한 콩나물에 비해 개체의 무게는 떨어지나 수율, 부패율 및 수분함량에서는 유의적인 차이를 보이지 않았다. 방법 1로 재배한 콩나물의 수율($699{\pm}8.14%$)이 방법 3($771{\pm}11.8$)에 비하여 떨어지고 있으나 부패율($0.83{\pm}0.070$)에서는 차이가 없었다. 고온 다습한 상태에서 거꾸로 속성 재배한 콩나물의 품질은 색택, 향 및 종합적인 맛에서 일반적인 방법으로 장기간 재배한 콩나물(방법 3)보다 유의적으로 우수하여 생장촉진제나 살균제를 처리하지 않고서도 우수한 청정 콩나물을 재배할 수 있었다.

Keywords