고려인삼에서 분리한 조다당체 획분의 이화학적 특성

The Physicochemical Properties of Crude Polysaccharide Fraction Isolated from Korean Ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer)

  • 발행 : 1996.04.30

초록

한국백삼 및 홍삼에서 조다당체 획분을 분리하여 이의 이화학적 성질을 검토하였다. 분리된 조다당체 획분중 백삼에서 얻어진 회분은 95.1%의 glucose를 함유하고 있었고 홍삼에서 분리된 획분은 89.9%의 glucose를 함유하고 있었다. 홍삼에서 분리된 조다당체 획분의 양은 15.1%이었고 백삼에서 분리된 조다당체 획분의 양은 9.6%이었다 한편 홍삼에 함유된 산성 다당체의 함량은 4.3%이었고 백삼에 함유된 산성 다당체의 함량은 2.5%이었다. 조다당체 획분의 주요한 무기물 분석 결과 Na과 Ca은 백삼 및 홍삼에서 모두 높게 나타났으나 Cu, Zn, Fe, Mg 등의 무기물은 홍삼보다 백삼의 조다당체 획분에서 현저하게 높은 경향이었다.

Crude polysaccharide fractions were isolated from white ginseng and red ginseng (Panax ginseng). The amount of crude polysaccharide fraction in red ginseng was higher than that of white ginseng. The glucose contents of crude polysaccharide fraction isolated from white ginseng and red ginseng were determined as 95.1% and 89.9% by HPLC, respectively. Method of carbazole-sulfuric acid was applied to determine the amount of acidic polysaccharide in white ginseng and red ginseng. The amount of acidic polysaccharide in red ginseng was higher than that of white ginseng. Whereas, contents of minerals (Cu, Zn, Fe, Mg) in crude polysaccharide fraction from white ginseng were higher than those of crude Polysaccharide fraction from red ginseng.

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