High Pressure Inactivation of Candida tropicalis and Its Effects on Ultrastructure of the Cells

고압처리에 의한 Candida tropicalis의 불활성화 및 세포구조의 변화

  • Published : 1996.06.30

Abstract

Effects of high pressure on the inactivation and microstructure of Candida tropicalis (C. tropicalis) were in vestigated. High pressure inactivation of C. tropicalis was a first order reaction. The decimal reduction time (D value) at 400 MPa was 1.4 min at $25^{\circ}C$ and z value was 100 MPa. The effect of high pressure treatment was higher when treated at $45^{\circ}C$ than at $25^{\circ}C$. Damages in mitochondrial membrane and cell wall of C. Tropicalis were observed when it was pressurized at 400 MPa for 10 min. It indicates that high pressure affects the membrane system of the cell and causes the inactivation of C. tropicalis.

과일쥬스의 변패에 관여하는 Candida tropicalis에 대하여 고압처리에 의한 사멸과 미생물의 미세구조에 미치는 압력의 영향을 조사하였다. C. tropicalis의 가압사멸은 1차 반응을 따르며, $25^{\circ}C-400\;MPa$에서 D값은 1.4분이었고, z값은 100 MPa이었다. 고압처리에 의한 살균효과는 $25^{\circ}C$에서보다 $45^{\circ}C$에서 높게 나타났다. $25^{\circ}C$에서 400MPa, 10분 고압처리로 C. tropicalis는 미토콘드리아막과 세포벽이 변형되었다. 다라서 고압처리에 의한 세포막, 원형질막 등의 변형이 미생물 가압사멸의 원인이 되는 것으로 판단된다.

Keywords