Studies on the Microencapsulation of ${\omega}-3$ Polyunsaturated Fatty Acid

${\omega}-3$계 지방산의 미세캡슬화에 관한 연구

  • Kim, Chul-Hyun (Seoul Dairy co-op., Institute of Dairy Food Research) ;
  • Lee, Kyung-Wook (Seoul Dairy co-op., Institute of Dairy Food Research) ;
  • Baick, Seung-Chun (Seoul Dairy co-op., Institute of Dairy food nesearch) ;
  • Kwak, Hae-Soo (Department of Food Science and Technology, Sejong University) ;
  • Kang, Jong-Ok (Department of Animal Science, Dankook University)
  • Published : 1996.08.30

Abstract

This study was carried out to investigate the microencapsulatuion of ${\omega}-3$ fatty acid isolated from fish oil and to obtain fundamental information on the utilization of the ${\omega}-3$ fatty acid in the dairy foods field. To obtain the desirable microencapsulation efficiency, 1.5% agar and 0.5% gelatin were used as coating materials, and 0.5% SFAN 60 (HLB 4.5 value) was used to maintain the emulsion stability. The optimal mixing ratio of coating material to core material was 8:2 (w/w). The thermostability of microencapsulated product was not maintained above $60^{\circ}C$. Microencapsulation efficiency was kept at about 90% at $4^{\circ}C$ and $10^{\circ}C$ for 7 days storage at various temperatures. At $20^{\circ}C$ and $30^{\circ}C$, however, about 80% microencapsulatuion efficiency was obtained for 3 days storage. About 80.57% microcapsule was destroyed by 1%> pepsin solution at $37^{\circ}C$ for 10 min.

${\omega}-3$계 지방산을 함유한 어유성분을 미세캡슐화하기위해 최적의 미세캡슐화 조건을 설정하였고 이에따라 분무된 미세캡슐의 열안정성과 보존성 및 효소에 의한 분해율 등을 실험하였다. Agar 1.5%와 gelatin 0.5%(w/w)를 첨가한 처리구의 수율이 97%로 가장 높았으며 유화안정성이 우수한 것으로 나타나 캡슐소재로 선정하였고, HLB값이 4.5인 SFAN 60을 0.5% (w/w) 첨가한 처리구가 가장 수율이 높게 나타나 캡슐소재에 적합한 유화제로 나타났으며, 캡슐소재와 어유의 최적 배합비율은 8 : 2 (w/w)로 나타났다. 정해진 조건에 따라 제조된 미세캡슐의 열안정성은 $40^{\circ}C$처리구에서는 높은 수율을 유지 하였으며, $80^{\circ}C$이상의 처리구에서는 수율이 급격히 감소하여 고온에서의 열안정성이 낮은 것으로 나타났으나, 보존성에 있어 $4^{\circ}C$, $10^{\circ}C$의 냉장온도에서는 7일간 보존시에도 수율의 변화가 거의 없었으며, $20^{\circ}C$, $30^{\circ}C$의 상온에서는 장기간 보존시 수율이 80% 내외로 감소하였다. 또한 미세캡슐용액에 pepsin을 첨가하여 캡슐의 분해정도를 실험한 결과 $80.57{\%}$의 캡슐이 분해되어 섭취시 소화에는 큰 영향이 없을 것으로 생각된다.

Keywords