Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 28 Issue 4
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- Pages.624-631
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- 1996
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- 0367-6293(pISSN)
Influence of Thermal Oscillation on Quality of Frozen Foods Stored in Domestic Refrigerator
가정용 냉장고의 제상 주기와 온도 변화가 저장 식품의 품질에 미치는 영향
- Kang, Gil-Jin (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
- Auh, Joong-Hyuck (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
- Kim, Myo-Jeong (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
- Cho, Kwang-Yeun (Dawoo Electronic Co. Ltd.) ;
- Choi, Young-Hoon (Dawoo Electronic Co. Ltd.) ;
- Jung, Dong-Sun (Department of Food and Microbial Technology, Seoul Women's University) ;
- Kook, Seung-Uk (R&D Center, Samlip G.F Co. Ltd.) ;
- Park, Kwan-Hwa (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University)
- 강길진 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
- 어중혁 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
- 김묘정 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
- 조광연 ((주)대우전자) ;
- 최영훈 ((주)대우전자) ;
- 정동선 (서울여자대학교 식품미생물공학과) ;
- 국승욱 ((주)삼림 G.F 기술연구소) ;
- 박관화 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터)
- Published : 1996.08.30
Abstract
Effect of fluctuation range and intervals of defrosting temperature on quality of frozen foods stored in a domestic refrigerator equipped with an automatic defrost system was evaluated. As defrost system was operated, temperatures of domestic refrigerators were elevated from
가정용 냉장고의 제상 횟수와 제상에 따른 온도 상승이 냉동식품의 품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 육류, 생선, 과일 및 아이스크림을 냉동실에 저장하면서 품질변화를 측정하였다. 냉동실의 제상 주기가 16시간 정도이고, 제상시 온도는