Influence of Thermal Oscillation on Quality of Frozen Foods Stored in Domestic Refrigerator

가정용 냉장고의 제상 주기와 온도 변화가 저장 식품의 품질에 미치는 영향

  • Kang, Gil-Jin (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
  • Auh, Joong-Hyuck (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
  • Kim, Myo-Jeong (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University) ;
  • Cho, Kwang-Yeun (Dawoo Electronic Co. Ltd.) ;
  • Choi, Young-Hoon (Dawoo Electronic Co. Ltd.) ;
  • Jung, Dong-Sun (Department of Food and Microbial Technology, Seoul Women's University) ;
  • Kook, Seung-Uk (R&D Center, Samlip G.F Co. Ltd.) ;
  • Park, Kwan-Hwa (Department of Food Science and Technology and Research Center for New Bio-materials in Agriculture, Seoul National University)
  • 강길진 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
  • 어중혁 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
  • 김묘정 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터) ;
  • 조광연 ((주)대우전자) ;
  • 최영훈 ((주)대우전자) ;
  • 정동선 (서울여자대학교 식품미생물공학과) ;
  • 국승욱 ((주)삼림 G.F 기술연구소) ;
  • 박관화 (서울대학교 식품공학과, 농업생물신소재연구센터)
  • Published : 1996.08.30

Abstract

Effect of fluctuation range and intervals of defrosting temperature on quality of frozen foods stored in a domestic refrigerator equipped with an automatic defrost system was evaluated. As defrost system was operated, temperatures of domestic refrigerators were elevated from $-18^{\circ}C\;to\;-5^{\circ}C\;and\;-15^{\circ}C$, and fluctuation intervals were l6 hrs and 30 hrs, respectively. Quality deterioration such as protein denaturation, vitamin loss, exudate production and changes in appearance of frozen foods was minimized by reducing temperature oscillation during storage. Considerable effects of thermal oscillation on ice crystal sizes were observed for frozen beef tissue and ice cream. TTI (time temperature indicator) system also proved that the temperature control of defrost system in domestic refrigerator can improve the quality of foods during storage.

가정용 냉장고의 제상 횟수와 제상에 따른 온도 상승이 냉동식품의 품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 육류, 생선, 과일 및 아이스크림을 냉동실에 저장하면서 품질변화를 측정하였다. 냉동실의 제상 주기가 16시간 정도이고, 제상시 온도는 $-5^{\circ}C$로 상승하는 기존의 일반 냉장고와, 제상주기가 30시간 정도이고 제상시 온도는 $-15^{\circ}C$로 조절되어 제조된 냉동실에서의 품질변화를 비교하였다. 냉동저장 중에 일어난 육류와 생선의 단백질 변성 정도와 육즙의 생성율 및 육류의 색깔 변화 정도는, 제상 주기가 짧고 온도 상승폭이 보다 큰 기존의 냉동실에서 변화가 훨씬 심한 것으로 나타났다. 냉동저장 중 얼음의 재결정화로 인한 조직의 파괴 정도와 얼음 결정의 크기를 광학현미경과 전자현미경으로 각각 관찰한 결과, 온도 변동이 심할 경우 육류의 조직이 더욱 많이 파괴되었고, 아이스크림에서는 얼음 결정이 훨씬 커진 것을 알 수 있었다. 시간-온도 지시계에 의한 냉동실의 저장 효과를 비교한 결과 위에 서 측정한 품질변화 속도와 잘 일치하였다. 따라서 냉동실의 제상 주기를 길게 하고 제상시 온도 상승폭을 줄인다면 가정용 냉장고에서 유발되는 냉동식품의 2차적인 품질 저하를 크게 감소시킬 수 있음을 알았다.

Keywords